avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Sora mea este stabilita in Spania impreuna cu sotul si cei doi copii minori. De curand au hotarat sa divorteze. Unul vrea ca divortul sa se desfasoare in Spania, iar celalat in Romania. Doar ca statul spaniol cere ca certificatele de casatorie si de nastere ale copiilor sa fie emise cu cel mult trei luni in urma. Este oare posibil acest lucru?
Astept raspuns. Multumesc!
Buna ziua!
Nu va putem spune ce se poate dupa legea spaniola, pentru acest lucru va trebui sa consultati un avocat spaniol.
Ce va putem spune noi este ca se poate divorta foarte bine si in Romania.
Conditia este ca eventualele acte de stare civila intocmite in Spania (certificat de casatorie, de nastere a copiilor) sa fie transcrise la Starea Civila din Romania(de la domiciliul partilor).
Va mai trebui sa demonstreze si ca reclamantul (cel care initiaza procesul) se afla in Spania la munca, altfel va trebui sa se infatiseze la fiecare termen de judecata.
Cu stima,
av. Silviu Serban
Imi cer scuze, nu m-am exprimat clar. Legea spaniola a cerut aceste acte, nu stiu daca legislatia noastra permite eliberarea lor.
Ei s-au casatorit in tara, au facut primul copil aici si apoi au plecat in Spania unde s-a nascut si cel de-al doilea. Cel mare a mers la scoala acolo, fiind acum in clasa a V-a, iar cel mic la gradinita. El lucreaza in constructii, ea tocmai a terminat niste cursuri si este in practica. Si-au luat un apartament prin credit ipotecar. Ideea e ca el nu mai doreste copiii acolo iar ea sistine ca trebuie sa fie langa ei - de aici au porit. El i-a luat actele si a venit in tara, sambata, pentru a intenta divortul.
Ea vrea ca divortul sa fie acolo pentru ca, spune, ii este foarte greu sa vina in tara. Amandoi au domiciliul acolo.
Va multumesc pentu ajutor.
De la data eliberarii certificatelor de casatorie sau de nastere pentru copii trebuie sa fi trecut mai mult de 3 luni, aceasta este conditia impusa de legislatia spaniola.
De asemenea, potrivit Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului din 27 noiembrie 2003 privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti în materie matrimonială şi în materia răspunderii părinteşti sunt competente să hotărască în problemele privind divorţul instanţele judecătoreşti din statul membru pe teritoriul căruia se află:
- reşedinţa obişnuită a soţilor sau
- ultima reşedinţă obişnuită a soţilor în condiţiile în care unul dintre ei încă locuieşte acolo sau
- reşedinţa obişnuită a pârâtului sau
- în caz de cerere comună, reşedinţa obişnuită a unuia dintre soţi sau
- reşedinţa obişnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puţin un an imediat înaintea introducerii cererii sau
- reşedinţa obişnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puţin şase luni imediat înaintea introducerii cererii şi în cazul în care acesta este fie resortisant al statului membru respectiv, fie, în cazul Regatului Unit şi al Irlandei, are „domiciliul” în acel loc.
Explicit, va rog! El poate intenta actiunea in Romania?
Instanta spaniola a emis un ordin judecatoresc prin care i se interzice sa mai ia legatura cu sotia sau sa se apropie mai mult de 300m si i se da dreptul sa stea cu copiii de doua ori pe luna. Are dosar penal acolo in urma plangerii facute de sora mea acum doua saptamani.
Ultima modificare: Luni, 14 Iulie 2008
sorella, utilizator
Atat legislatia romana cat si Regulamentul comunitar citat prevad ca instanta competenta a solutiona cererea de divort este cea in care sotii au avut ultimul domiciliu comun.

Poate intenta actiunea in Romania.

Alte discuții în legătură

Divorț Maryomarian Maryomarian Bună ziua. Soția mea vrea sa inainteze cererea de divorț in spania . Eu nu sunt deacord pentru că nu vorbesc si nu înțeleg bine limba. Daca ea ... (vezi toată discuția)
Divor strainatate dragganu dragganu buna ziua, am domiciliul in Romania, iar sotia este cetatean strain in franta cu domiciliul acolo. casatoria este facuta in romania.avem un copil minor care ... (vezi toată discuția)
Cum divortez fiind casatorit in irlanda? Ninia Ninia Sunt cetatean roman , m am casatorit cu o cetateana irlandeza in Irlanda. Locuim in Emiratele Arabe cu cei 2 copii. Cum pot obtine divortul? Pot divorta in ... (vezi toată discuția)