avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenzi multiple pentru lipsa rovinietei
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenzi multiple pentru lipsa rovinietei

Tocmai am descoperit astazi, 25 Mai 2011, in urma primirii unui pachet de 3 PV contraventionale a cate 250Ron+28Euro/buc, ca nu am rovinieta din Octombrie 2010. Tinand cont ca am iestit destul de des in afara localitatii ma astept ca numarul PV sa creasca destul de mult in conditiile in care 8 luni de zile am circulat fara rovinieta valabila.

Masina este inregistrata pe firma alaturi de alte cateva automobile care au actele la zi. Bineinteles ca primul lucru pe care l-am facut a fost sa imi cumpar si eu respectivul document de la prima benzinarie. Nu sunt un rau platnic si mi se pare corect sa achit o amenda + o despagubire pentru greseala facuta. Cu siguranta daca eram amendat in mod conventional de un politist sau daca eram instiintat la o zi doua dupa ce contraventia era inregistrata de sistemul automat lucrurile erau foarte simple. In conditiile de fata insa mi se pare insa absurd sa ma astept la catva zeci sau sute de PV-uri pe care sa trebuiasca sa le platesc pentru simplul fapt ca am fost instiintat cu intarziere de cateva luni asupra situatiei in care ma aflu.

In concluzie...ce este de facut pentru a achita doar amenda fireasca + eventuala despagubire si a nu fi jegmanit printr-o lege buna aplicata gresit, in cel mai pur stil romanesc?!?

Va multumesc anticipat pentru orice sfat care mi-ar putea fi de ajutor. Exista precedente solutionate in instanta?
Cel mai recent răspuns: Mihai Costache , Avocat 18:37, 7 Septembrie 2011
exista precedente insa nu in favoarea dvs. Instantele au considerat ca fieca iesire pe DN fara rovigneta este o contraventie si atunci amenda este legala ptr fiecare inregistrare a camerelor video ale CNADNR.

insa puteti sa nu achitati si despagubirea decit o singura data si cind veti primi somatia de plata de la CNADNR sa incercati exonerarea de plata celorlalte despagubiri deoarece exista o imbogatire fara justa cauza.
Va multumesc pentru raspunsul dat. Inteleg ca interpretarea legislatiei ad literam nu este de partea mea.
Cu toate acestea imi este greu sa admit logica cumularii retroactive a unor amenzi pentru aceiasi fapta pana in momentul in care aceasta a fost adusa la cunostinta vinovatului, adica dupa aproape sase luni de la comiterea primeia!
Inteleg ca sunt vinovat si ca trebuie sa platesc amenda. Pot sa accept plata unor despagubiri (care culmea coincid cu valoarea rovinietei pe un an). Insa in conditiile in care NU discutam de rea vointa ci doar de faptul ca am uitat sa achit respectiva valoare la termen nu mi se pare in niciun caz corect sa platesc o amenda care se poate ridica la peste 60000 RON. Valoarea daunei produsa de mine comparativ cu posibila valoarea amenzii nu au nici pe departe acelasi ordin de marime!
In contextul in care sunt un contribuabil de buna credinta (poate chiar prea fraier in raport cu achitarea la zi a taxelor), aspect care se poate demonstra prin faptul ca:
- am toate taxele platite la zi in ultimii ani fara vreo intarziere
- mai exista si alte masini in firma care au toate darile achitate, inclusiv respectivele roviniete
- am achitat rovinieta la aceiasi data la care am primit si primul proces verbal prin care eram instiintat asupra contraventiei
-am achitat amenda + despagubirea pentru primul proces verbal primit
...chiar nu se poate apela la intelegerea justitiei pentru a discerne intre o intamplare nefericita de a uita sa platesti o data si cazul unui rau platnic consacrat???
Poate ca sunt idealist insa pana la urma cred ca exista o diferenta fenomenala de interpretare intre "litera legii" si "spiritul legii", iar rolul judecatorului este tocmai de a face acest lucru! Bineinteles ca daca lucrurile sunt prea complicate il poate "ajuta" si un avocat care sa ii explice situatia vinovatului in cauza...
In concluzie exista vreo sansa sa nu platesc un potential lant de amenzi care presupun ca va sosii cu cadenta saptamanala in urmatoarele 6 luni??? ...sau ...???
Parerea mea este nu exista nici o sansa in privinta amenzilor dar aveti una privind despagubirea.
Nu uitati ca aveti 15 zile de la primire ptr contestarea fiecarui pv.
Ieri am avut prima infatisare la judecatorie intr-unul din dosarele de plangere contraventionala depuse ca urmare a primirii mai multor amenzi pentru lipsa rovinietei. Solutionarea data de instanta a fost urmatoarea:

“Admite plângerea contravenţională. Anulează procesul-verbal de constatare a contravenţiei seria …. nr. …… din data de ……… pe fond înlătură sancţiunile aplicate. Ia act că nu se solicită cheltuieli de judecată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 05.09.2011.”

In consecinta le urez succes tuturor celor care, satui sa fie doar buni de plata, actioneaza impotriva abuzurilor legislative.

Pe langa prima amenda si despagubire care au fost achitate si de acest al doilea proces verbal contestat, mai am deja inca vreo 8 amenzi primite la diverse date din intervalul in care am circulat fara rovinieta. Cum ma pot folosi de sentinta obtinuta si in cazul celorlalte dosare?
Conteaza si motivul anularii pv. Pentru ce a fost anulat pv?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere contraventionala rovinieta Barbug Barbug Buna ziua, Am primit acum o saptamana o amenda de rovinieta din data de 30.11.2010 pe care am platit-o( 250 lei+ 25euro). Astazi mi-au mai venit inca doua ... (vezi toată discuția)
Amenda multipla pentru lipsa rovinieta iulia_ iulia_ Am primit in luna mai a.c. o instiintare de plata unei amenzi contraventionale cu privire la o contraventie la art 8 alin 1 din OG 15/2002 privind aplicarea ... (vezi toată discuția)
Amenda rovinieta - tarif de despagubire ionutt ionutt Buna ziua! Cunoaste cineva regimul juridic al tarifului de despagubire aplicat alaturi de o amenda contraventionala pentru conducerea unei masini fara a ... (vezi toată discuția)