avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1080 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Diferente intre \"Cota parte de proprietate\" si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Diferente intre "Cota parte de proprietate" si "Cota parte de proprietate indiviza"

Exista diferente intre "Cota parte de proprietate" si "Cota parte de proprietate indiviza" ?

Din cate inteleg eu:
1) "Cota parte de proprietate" reprezinta raportul suprafetei utile totale a locuintei fata de totalul suprafetei utile a tuturor locuintelor.

2) "Cota parte de proprietate indiviza" este cea care apare in Contractul de Vanzare-Cumparare si reprezinta procentul din proprietatea indiviza (holuri comune, subsol, etc)

Ma intereseaza referitor la stabilirea costurilor pentru repararea terasei, se foloseste "Cota parte de proprietate" sau "Cota parte de proprietate indiviza" ?

terasa este proprietatea comuna pentru care se aplica "cota parte de proprietate indiviza".
Exista totusi diferente intre "Cota parte de proprietate" si "Cota parte de proprietate indiviza" ?

Spun asta pentru ca desi conform actelor detin o "Cota parte de proprietate indiviza" foarte mica (de 4%) pana acum administratorul blocului mi-a retinut bani pentru reparatiile comune ale blocului proportional cu raportul dintre suprafata apartamentului meu si suprafata totala a apartamentelor blocului.
Este acelasi lucru si se cheama cota-parte indiviza.

In actul de vanzare-cumparare fiecare apartament este "dotat" de redactorul contractului initial cu o cota-parte indiviza. Daca iei contractele tuturor apartamentelor de pe coloana, apartamente din constructie si in general identice vei vedea cote-parti indivize dintre cele mai diferite. Asta nu inseamna decat ca actele fiecarui apartament au fost redactate de catre persoane diferite care au scris acolo ceva, orice, fara o corelatie cu celelalte apartamente din cladire, de pe coloana.

In consecinta, administratorul trebuie sa faca o unificare a acestor cote-parti indivize, adunand suprafatele tuturor apartamentelor si facand o medie a lor. Apoi poate calcula o cota-parte indiviza standard pentru acelasi tip de apartament.
Aceasta cota-parte indiviza unitara o va folosi in calculul oricarei cheltuieli pe care o repartizeaza in functie de cota-parte indiviza, inclusiv reparatia terasei.

Cu alte cuvinte dv. trebuie sa platiti aceeasi bani pentru aceasta reparatie ca si vecinul de dedesupt sau de deasupra.
inainte cotele indivize au fost calculate in functie si de etaj, deci acelas tip de apartament avea o cota diferita in functie de etaj (nu erau egale), suma lor trebuind sa dea 100. aceasta cota era stabilita de proiectant pentru fiecare tip de bloc.
ce este neclar este titlu de proprietate pe teren rezultat din aceasta cota.
acum mai nou cei ce nu au acest titlu, pot sa-l revendice.
Art 3 din L 230:
e) cotă-parte indiviză - cota-parte de proprietate care îi revine fiecărei proprietăţi individuale din proprietatea comună şi este egală cu raportul dintre suprafaţa utilă a proprietăţii individuale şi totalul suprafeţelor utile ale tuturor proprietăţilor individuale;


Calcul cota-parte indiviza:
1. Se aduna toate suprafetele utile (fara balcoane) ale apartamentelor din entitate = suma suprafetelor utile (Suma totala);
2. Fiecare suprafata utila se imparte la Suma totala si se inmulteste cu 100 = cota-parte indiviza exprimata in procent;
3. Se inmulteste suma pe care o avem de impartit cu procentul cotei indivize.

Alte discuții în legătură

Cota parte indiviza - bloc nou de locuinte Neguee Neguee Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de cota parte indiviza. De ceva timp s-a terminat constructia unui bloc de locuinte care ... (vezi toată discuția)
Recalculare cota - parte indiviza de proprietate perjaecaterina perjaecaterina Buna seara . Ma confrunt cu o situatie ce doresc sa o supun atentiei dvs.pentru un raspuns competent. Conform contractului de vanzare-cumparare apartamentul ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza cota parte indiviza? Nico4u Nico4u Buna seara,va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de cota parte indiviza pentru urmatoarea situatie: In scara noastra de bloc (constructie ... (vezi toată discuția)