avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota parte indiviza - bloc nou de locuinte
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota parte indiviza - bloc nou de locuinte

Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de cota parte indiviza. De ceva timp s-a terminat constructia unui bloc de locuinte care are: demisol, parter, etaj 1, etaj 2 si mansarda. Dezvoltatorul a promis oamenilor loc de parcare pentru fiecare apartament din bloc, citez: "Loc parcare inclus in pret * cota indiviza*". Am cautat o lege care sa explice cine are dreptul din bloc la cota parte indiviza si nu am gasit. Am gasit, dar nu in lege, ca cei de la demisol si mansarda nu ar beneficia de cota parte indiviza. As dori sa stiu daca exista o lege care reglementeaza (descrie) termenul de cota parte indiviza si cine are dreptul la aceasta pentru blocurile noi de locuinte.
Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Nica tincuta , utilizator 15:36, 16 Martie 2024
Cota indiviza reprezinta o valoare conditionata de suprafata spatiului cu destinatia de locuinta
In documentul de achizitie bun imobil,este obligatoriu sa fie precizata concret cota indiviza
In Legea nr 230/2007 se prevede;
Art. 3. - În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
e) cotă-parte indiviză - cota-parte de proprietate care îi revine fiecărei proprietăţi individuale din proprietatea comună şi este egală cu raportul dintre suprafaţa utilă a proprietăţii individuale şi totalul suprafeţelor utile ale tuturor proprietăţilor individuale;



FORMULA COTEI-PARTI INDIVIZE
COTA-PARTE [%]= suprafata utila a apartamentului si/sau spatiului cu alta destinatie x 100.
INDIVIZA suma totala a suprafetelor utile ale apartamentelor si/sau spatiilor cu alta destinatie
Prin suprafata utila a apartamentului, se intelege suma tuturor suprafetelor utile ale incaperilor.
Ea cuprinde: camera de zi, dormitoare, bai, WC, dus, bucatarie, spatii de depozitare si de circulatie din interiorul locuintei.
Nu se cuprind: suprafata logiilor si a balcoanelor, pragurile golurilor de usi, ale trecerilor cu deschideri pana la 1 metru, nisele de radiatoare, precum si suprafetele ocupate de sobe si cazane de baie (cate 0,5 m.p. pentru fiecare soba si cazan de baie), in cazul in care incalzirea se face cu sobe. In cazul locuintelor duplex, rampa, mai putin palierele, nu se cuprinde in suprafat utila a locuintei.
Suprafata utila este suprafata desfasurata, mai putin suprafata aferenta peretilor.
Pentru proprietarii care au in proprietate si boxe sau garaje atunci suprafata utila aferenta proprietatii lor este suma dintre suprafata utila a apartamentului si suprafata utila a spatiului cu alta destinatie (boxa, garaj etc.).
Ce trebuie sa stie autorul topicului - informatii din contractele de vanzare/cumparare:

- suprafetele utile ale tuturor apartamentelor din condominiu, apoi, asa cum rezulta din definitia L230/2007, art. 3, faceti cate un mic calcul si aflati cpi pentru fiecare apartament, cu mentiunea ca se inmulteste cu 100 pentru ca rezultatul sa fie dat in procente;
- daca in contractele de vanzare/cumparare rezulta ca locul de parcare este inclus in pret, aceasta inseamna chiar asa, fiecare locuinta va beneficia de un loc de parcare; si pe mine ma incurca sintagma *cota indiviza *...
- din cele spuse mai sus rezulta ca un ap. cu o camera va avea o cota parte indiviza mai mica decat a unui ap. cu 2, 3, 4... camere, insa un loc de parcare trebuie sa fie standard, adica proprietarul unui ap. cu o camera sa aiba un loc de parcare suficient de mare incat sa-si poata parca acolo automobilul; daca un proprietar are un ap. cu 4 camere, conform celor enuntate in c/v, ar trebui sa aiba un loc de parcare mult mai mare - ceea ce nu cred;

In fine, retineti ca toate locuintele din condominiu participa la formarea cotei-parti indivize, indiferent ca este la demisol, sau mansarda! Acum depinde ce scrie in fiecare c/v...
Succes!
Buna ziua . Vin cu rugămintea de a afla și eu un răspuns . Locuiesc intr- un bloc cu 16 locuințe, 14 garsoniera si 2 apartamente . Fiecare avem cite o boxa din constructive trecuta pe contract . Se poate vinde boxa de la subsol ca spatiu de locuit ? Si daca da … cum se va numi acel spatiu , boxa sau garsoniera ? Si numarul de la acea Locuință cine il da ? Multumesc celor care imi raspuns de .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota parte indiviza petricia petricia Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema si anume, conform legislatiei in vigoare cota parte indiviza reprezinta raportul dintre suprafata utila+ ... (vezi toată discuția)
Supraf utila - boxa filip01 filip01 Legea noua 196/2018 spune ca chelt pe cota parte indiviza se aloca functie de % de supraf utila a fiecarui proprietar. In blocul meu, cu boxe la subsol, supraf ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza din terenul pe care s-a construit un imobil gabrian gabrian Buna ziua, As dori sa stiu cum se calculeaza cota parte indiviza dintr-un teren de 600mp pe care s-au construit 10 apartamente( coeficientii de calcul). ... (vezi toată discuția)