Legea noua 196/2018 spune ca chelt pe cota parte indiviza se aloca functie de % de supraf utila a fiecarui proprietar. In blocul meu, cu boxe la subsol, supraf apart este intregita cu supraf boxei pt a ajunge la CPI. Este legal?!
Am citit ca o definitie simpla a supraf utila este supraf incalzita - adica fara balcoane, fara grosime pereti, etc. Boxele sunt la subsol, neincalzite si cu rol de anexa nelocuibila. Care-i tratamentul legal?
Multumesc
Aceste boxe constituie proprietate a respectivului proprietar ? sau sunt constructii ale unora? adica blocul a fost construit cu boxe la subsol ?
Daca aceste boxe sunt prevazute din constructie , de ce nu apar in contractul de vanzae cumparare a respectivului apartament ?
Sau au fost cumparate ulterior si nu au fost incluse la data respectiva in cota parte indiviza , daca este asa adica constituie proprietate privata , ele trebuiesc cuprinse in cota parte indiviza a respectivului apartament ca fiind spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta .
Eu asa inteleg din definitia cotei parti indivize ,studiati legea noua ( prevede acelasi lucru si 230 / 2007 ) si observati ca nu este asa simplu cum va exprimati !
Se ia in calcul supraf utila din actul de proprietate sau cartea funciara conf art 86 (1). Nu se adauga si nu se scade nimic. Daca suprafata boxei e inclusa in supr utila in actul de propr (ceea ce nu cred, ar fi o eroare), atunci platiti si functie de supr boxei. Altfel nu.
Multumesc pt raspuns chiar daca nu lamureste nimic inca. Mai concret, in contractul de construire cu OCLPP, din 1969, nu apare decat supraf desfasurata si cea locuibila. Nu este completat nici macar campul cu % de cota indiviza (este un tipizat in care se completau doar campurile). Mai mult chiar, nici macar boxa nu este mentionata in contract ci doar in PV de receptie evident fara suprafata. Cartea funciara preia aceleasi date din contract.
Singura logica pe care o intuiesc este faptul ca boxele nu erau in proiectul initial de la contractare. Eram copil pe atunci dar imi aduc aminte de discutii ca initial era vorba de fundatie pe piloti la care s-a renuntat si probabil au preferat sa sape mai adanc si asa au aparut boxele - toate apartamentele au o boxa dar suprafata fiecarei boxe difera.
Problema fundamentala e cum trateaza legea boxele? De ex balcoanele am inteles ca nu intra in suprafata utila, cu boxele cum e?
Aveti aici definitiile din legea locuintei, anexa 1 L114/1996 – Suprafață locuibilă este suprafața desfășurată a încăperilor de locuit. Ea cuprinde suprafața dormitoarelor și a camerei de zi.
– Suprafață utilă este suprafața desfășurată, mai puțin suprafața aferentă pereților.
– Suprafață utilă a locuinței este suma tuturor suprafețelor utile ale încăperilor. Ea cuprinde: camera de zi, dormitoare, băi, WC, dus, bucătărie, spații de depozitare și de circulație din interiorul locuinței. Nu se cuprind: suprafața logiilor și a balcoanelor, pragurile golurilor de uși, ale trecerilor cu deschideri până la 1,00 m, nișele de radiatoare, precum și suprafețele ocupate de sobe și cazane de baie (câte 0,50 mp pentru fiecare sobă și cazan de baie), în cazul în care încălzirea se face cu sobe. În cazul locuințelor duplex, rampa, mai puțin palierele, nu se cuprinde în suprafața utilă a locuinței.
– Suprafață construită pe locuință, prevăzută în tabelul B, este suma suprafețelor utile ale încăperilor, logiilor, balcoanelor, precum și a cotei-părți din suprafețele părților comune ale clădirilor (spălătorii, uscătorii, casa scării, inclusiv anexele pentru colectarea, depozitarea și evacuarea deșeurilor menajere, casa liftului etc.), la care se adaugă suprafața aferentă pereților interiori și exteriori ai locuinței; în cazul încălzirii cu combustibil solid, se adaugă suprafața aferentă sobelor și cazanelor de baie. Nu sunt cuprinse suprafețele aferente boxelor de la subsol și ale garajelor care pot fi prevăzute distinct.
filip01
Multumiti pentru raspuns cu toate ca nu acesta nu lamureste nimic !
Pai intai lamuriti Dumneavoastra situatia si apoi cred ca sunt persoane care va pot da raspunsul mult asteptat .
V am intrebat , aceste boxe constituie proprietate personala ? adica nu o mai foloseste nimeni , respectivul este proprietarul ca si apartamentul .?
Poate respectivele boxe au fost cumparate ulterior de unii proprietari si atunci constituie proprietate privata si trebuie tratata ca atare .
Spuneti ca erati mic ( ! ) pe atunci si ca nu va aduceti aminte , pai inainte de a solicita un raspuns documentati va .
Va vorbeste o persoana care este in situatia Dumneavoastra , adica unii proprietari au acele boxe la care faceti referire , nu au fost trecute in contractul de vanzare - cumparare al apartamentului si au fost cumparate mai tarziu .
Cand asociatia s a tranformat in asociatie de proprietari nu sau luat in calcul si acele boxe care sunt proprietate personala ci numai suprafata prevazuta in contract
Se vobeste de o lege de nu stiu cati ani , pai ce se spune la cota parte indiviza :
" Cota parte indiviza de proprietate reprezinta raportul dintre suprafata utila a apartamentelor sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta si suma suprafetelor utile ale tuturor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta din condominiu. "
Adica boxa de la subsol ce reprezinta ? poti spune ca un garaj , o boxa la subsol a unui proprietar nu reprezinta " nimic " ?
Probabil ca nici acum nu ati inteles mare branza , dar intai va documentati ce este cu aceste boxe , cine le detine ( probabil ca si dumneavostra detineti un asemenea spatiu ) daca au acte pe ele ( boxe ) , in cazul ca nu detine niciun document , boxa poate fi folosite de orice proprietar , este parte comuna , poate fi inchiriata si se plateste chirie , sunt multe situatii de rezolvare
Cpi garaj
Masid
Buna ziua,sunt locatarul unui bloc de apartamente si detin un garaj la subsol pentru care platesc CPI la intretinere la fel ca si apartamentul,2,8 +2.Mentionez ... (vezi toată discuția)