Intrebarea mea este daca o firma care primeste in contabilitate o factura care nu are completat numele si CNP-ul persoanei care emite factura poate fi trasa la raspundere pentru ceva anume.
Cineva imi atragea atentia ca:
(2) In partea stanga jos a facturii fiscale vor fi mentionate si datele de identificare a persoanei care efectueaza livrarea bunurilor, si anume: numele si prenumele, seria si numarul actului de identitate (buletin de identitate, carte de identitate sau pasaport), codul numeric personal.
Deci, chiar si atunci cand era prevazuta aceasta mentiune nu trebuia trecut acest lucru pe toate facturile, ci numai pe cele care erau emise pentru LIVRAREA DE BUNURI, pentru prestari de servicii, si alte situatii comparabile, nu, nu trebuia trecut, dar cum la noi frica este atat de mare si nici nu citim intotdeauna cu atentie, toata lumea trecea cu mult talent datele celui care intocmea factura.
Daca acceptati si inregistrati o factura incompleta este raspunderea dvs.
Daca angajatul nu vrea sa va aduca factura corecta, imputati-i TVA si impozitul pe profit de 16%, iar dvs o treceti pe cheltuieli nedeductibile. Pt acest lucru trebuie facut o decizie interna a administratorului sau se treceti in ROI ca nu se accepta la decontare facturi incomplete sau gresite.
In cazul din fata insa, nu este nici o problema pt ca incepand cu anul 2007 nu mai este obligatorie trecerea numelui si a CNP-ului celui care a intocmit factura. Nici partea cu datele privind livrarea nu mai este obligatoriu.
De asemenea trebuie sa stiti ca nici semnarea si stampilarea facturilor nu mai sunt obligatorii dar asa cum zice d-na Marina Cristea mai sus, ne e asa de frica incat trecem si numarul de la pantofi pe facturi numai sa nu avem probleme.
Atentie mare insa: sa fie trecut codul de TVA corect, cu ROxxxxxx, am vazut multe facturi pe care inca mai este trecut Rxxxxx.
Delegat/factra fiscala
as dori sa stiu o baza legala unde pot afla informatii cu privire la persoana care poate fi trecuta ca "delegat" pe o factura fiscala, in cadrul rubricii "date ... (vezi toată discuția)