avem un contrcat de asistenta juridica mult mai cuprinzator decat tipizatul roz
la conditii de plata se specifica:
"3.2. Plata onorariului se face pe baza de factura pro-forma sau factura la optiunea Cabinetului. In cazul in care, din orice cauza, nu se va proceda la emiterea sau comunicarea facturii proforma/facturii, Clientul se obliga sa achite intergral in numerar/ transfer bancar onorariul/iile la data scadentei, dupa expirarea datei scadentei Clientul fiind de drept in intarziere"
Considerati valabila clauza ?
Poate fi datorat onorariul fara a i se emite factura in prealabil clientului?
Sau poate fi obligat clientul la plata onorariului doar pe baza unei facturi proforma ?
Izvorul obligatiei este totusi contractul - nu factura corect ?
Ideea este sa nu se emita factura si clientul sa nu plateasca - astfel, cabinetul va fi obligat la plata TvA etc.
Este corect ca izvorul obilgatiei este contractul de asistenta juridica, el fiind chiar titlu executoriu in privinta platii onorariului stabilit de parti. Cit priveste modalitatea de plata a onorariului este lasata la latitudinea partilor si clauza inserata este valabila daca acopdul de vointa a fost in acest sens
Și eu consider clauza perfect valabilă.
Contractul de asistenţă juridică poate prevedea modalitatea de plată, conform înţelegerii părţilor. Astfel că, la scadenţă plata trebuie efectuată indiferent de existenţa sau nu a vreunei facturi. La momentul achitării onorariului se va emite chitanţa de încasare a sumei.
De asemenea, după data scadenţei, clientul debitor este de drept în întârziere, contractul având caracterul de titlu executoriu, conform art. 30 alin. 3 din Legea nr. 51/1995 coroborat cu art. 129 din Statutul profesiei de avocat. ;)
Din punct de vedere al prestatorului de servicii (avocat) ok dar va rog sa luati in considerare si legea speciala ce reglementeaza obligatiile fiscale si modul acestora de evidentiere in registrele speciale ale societatilor comerciale Obligatia de plata se naste la semnarea facturii fiscale pe care orice comerciant are obligatia sa o emita iar stingerea obligatiei nascute odata cu emiterea si acceptarea la plata a facturii fiscale se face la data emiteri chitantei. Nu se pot face plati si incasari mai mari de 5000 lei cu chitanta. ori pentru un serviciu respectiv asistenta juridica intrun dosar cu onorariu mai mare plata se va face obligatoriu prin banca. Asa ca in opinia mea clauza este ciudata si fara efect din punct de vedere fiscal. Nu am nici o abligatie fiscala (de plata ) atata vreme cat nu am factura.
Izvorul obligatiei este intradevar contractul dar obligatia fiscala se naste la emiterea facturi in baza contractului. Eu nu pot face plata decatr in baza unei facturi.
Da, fiscal sunt probleme... Adica, din punct de vedere fiscal factura instiinteaza despre o obligatie de plata ce urmeaza a avea scadenta in viitor, chitanta fiind dovada de plata in numerar.
(Pentru transfer bancar, nu se mai elibereaza chitanta, corect? Ca nu sunt sigura de ce am inteles din mesajele anterioare...)
Asfel, fiscal vorbind... sunt problemute...
Clauza ar fi valabila daca formularea ar fi cam cum a aratat Cora... "plata trebuie efectuata indiferent de existenta sau inexistenta unei facturi".
Contractul asa formulat pare putin abuziv in sensul ca, desi indica faptul ca plata se efectueaza numai le emiterea facturii, exonereaza ulterior numai una dintre parti de obligatia acelei clauze.
Personal consider ca suna abuziv. Nici macar nu motiveaza care este cauza pentru care debitorul obligatiei de a emite factura ar putea sa nu o emita, care ar fi pierderile etc.
Astfel, din clauza rezulta drepturi si obligatii pentru ambele parti, dar neindeplinirea obligatiei uneia dintre parti nu are niciun efect, pe cand cealalta e in intarziere. In plus, prin neindeplinirea obligatiei celeilalte parti, clientul poate uita de achitarea la scadenta, caci se duce dreptul lui de a i se notifica, de a i se aminti de datorie.
Se poate stabili un sistem de mailuri reciproce in care, la scadenta, clientul spune cabinetului sa-i emita factura, cabinetul emite, neplata in 2 zile lucratoarea ducand la penalizari mari sau alte variante de acoperire a prejudiciului eventual.
Asa macar e reciproc avantajos... Eu nu vad problema cu emiterea facturii... oricum clientul poate fi executat... se pot obtine penalitati serioase...
Buna ziua!
Izvorul obligatie dvs. de plata a onorariului este contractul de asistenta juridica.
Obligatia exista conform clauzelor contractuale.
Puteti, ce-i drept, ca cereti la momentul platii sa vi se emita si factura pe langa chitanta, insa nu va puteti prevala de faptul ca nu v-a fost emisa factura.
Platiti, cereti factura si cu siguranta ca vi se va emite.
Cu stima,
av. Silviu Serban