Problema mea este urmatoarea, am eliberat unui client o factura proforma, din care a platit un procent de 30% din suma incrisa pe ea, pentru restul sumei solicita sa aiba factura in original pentru a efectua plata. Suma de plata a fost acceptata de catre client si de asemenea nu a existat nici o intelegere intre noi ca plata sa se desfasoare in rate sau pe baza facturii originale expediate inaintea efectuarii platii. Eu unul stiu ca in cazul in care doreste sa fie erau platnic o data ce intra in posesia facturii mele originale nu mai are nici o obligatie de a-i onora plata.
Va rog sa imi raspundeti daca cererea acestuia este sau nu indreptatita.
Va multumesc anticipat, astept raspunsul dumneavoastra.
Din cate stiu eu, proforma are rolul de a informa clientul de valoarea bunurilor /prestarii serviciilor, deci nu obliga clientul sa plateasca in avans.
Ceea ce obliga clientul sa plateasca in avans, este intelegerea dintre voi. In cazul in care plateste, proforma tine loc de factura pana aceasta din urma este emisa. Numai factura are valoare in contabilitate.
Daca nu a-ti incheiat un acord scris, nu prea ai ce-i face.
are dreptate.Daca i se elibereaza factura, este obligat sa plateascaPlatile in avans se fac pe baza de contract scris si in baza unei facturi de avans,care apoi se storneaza,fiind inlocuita de factura finala.
Este foarte important să stabilim dacă ai livrat bunurile sau nu.
dacă le-ai livrat, atunci trebuie să emiţi factură fiscală şi nu factură proforma, pentru că altfel fapta ta se numeşte evaziune fiscală. Dacă ai primit un avans şi nu ai livrat bunurile atunci trebuie să emiţi o factură de avans iar în momentul livrării bunurilor stornezi factura de avans şi emiti o altă factură fiscală.
Cumpărătorul va fi obligat să plătească dacă faci dovada că ai livrat bunurile iar faptul că nu ai emis factură fiscală nu îl împiedică cu nimic să nu mai plătească sau mai bine zis nu îl obligă să plătească.