avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general litigiu, factura proforma
Discuție deschisă în Contabilitate în general

litigiu, factura proforma

Buna ziua,

Problema mea este urmatoarea, am eliberat unui client o factura proforma, din care a platit un procent de 30% din suma incrisa pe ea, pentru restul sumei solicita sa aiba factura in original pentru a efectua plata. Suma de plata a fost acceptata de catre client si de asemenea nu a existat nici o intelegere intre noi ca plata sa se desfasoare in rate sau pe baza facturii originale expediate inaintea efectuarii platii. Eu unul stiu ca in cazul in care doreste sa fie erau platnic o data ce intra in posesia facturii mele originale nu mai are nici o obligatie de a-i onora plata.
Va rog sa imi raspundeti daca cererea acestuia este sau nu indreptatita.

Va multumesc anticipat, astept raspunsul dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: Niculae , utilizator 00:00, 13 Septembrie 2004
Buna,

Din cate stiu eu, proforma are rolul de a informa clientul de valoarea bunurilor /prestarii serviciilor, deci nu obliga clientul sa plateasca in avans.

Ceea ce obliga clientul sa plateasca in avans, este intelegerea dintre voi. In cazul in care plateste, proforma tine loc de factura pana aceasta din urma este emisa. Numai factura are valoare in contabilitate.

Daca nu a-ti incheiat un acord scris, nu prea ai ce-i face.

Astept si eu alte pareri.

are dreptate.Daca i se elibereaza factura, este obligat sa plateascaPlatile in avans se fac pe baza de contract scris si in baza unei facturi de avans,care apoi se storneaza,fiind inlocuita de factura finala.
Este foarte important să stabilim dacă ai livrat bunurile sau nu.
dacă le-ai livrat, atunci trebuie să emiţi factură fiscală şi nu factură proforma, pentru că altfel fapta ta se numeşte evaziune fiscală. Dacă ai primit un avans şi nu ai livrat bunurile atunci trebuie să emiţi o factură de avans iar în momentul livrării bunurilor stornezi factura de avans şi emiti o altă factură fiscală.
Cumpărătorul va fi obligat să plătească dacă faci dovada că ai livrat bunurile iar faptul că nu ai emis factură fiscală nu îl împiedică cu nimic să nu mai plătească sau mai bine zis nu îl obligă să plătească.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avans achitat, factura furnizor neemisa SISSInew SISSInew Am achitat prin virament bancar, conform unei facturi proforme un avans la data de 12 aprilie 2011. In ziua urmatoare am primit o parte din materialele ... (vezi toată discuția)
Facturare catre client din ue-ce curs folosesc? miki72 miki72 In data de 27.07.2017 am livrat produse finite catre un client din Bulgaria doar pe baza de packing list si o factura proforma pentru a instiinta clientul ... (vezi toată discuția)
Exigibilitate tva AniFlorea AniFlorea Am emis o factura de avans si nu am incasat-o. Este exigibila taxa pe valoare adaugata din factura de avans? (vezi toată discuția)