In data de 27.07.2017 am livrat produse finite catre un client din Bulgaria doar pe baza de packing list si o factura proforma pentru a instiinta clientul asupra sumei ce are sa o plateasca .
Factura sa intocmit in data de 30.07.2017( la cursul BNR valabil pentru data de 30.07.2017)
La sfarsitul lunii august factura a fost reevaluata la cursul din 31.07.2017 iar acum din cauza ca sa strecurat o greseala de pret factura va trebui stornata si facuta o alta factura cu alta valoare in EURO(mai mica).
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
-am procedat corect cand am facturat in data de 30.07.2017 folosind cursul valabil in aceasta data sau trebuia folosit cursul valabil in data livrarii(27.07.2017).Data CMR este 27.07.2017.
-la ce curs voi face stornarea in luna August 2017?La cursul folosit initial la data facturii sau la cursul de la 31.07.2017 avand in vedere ca facture a fost reevaluata?
-ce curs se foloseste pentru a emite noua factura corectata ?
Multumesc.
Facturarea se face în conditii contactuale sau tarifare! În ce caz vâ înscrieti în relatia cu clientul dvs?
Utilizarea unei facturi pro-forma este o simplâ interactiune comercialâ fârâ valoare legalâ si contabilâ. O simplâ informare a clientului pentru a putea calcula obligatii fiscale, vamale etc... .
Cum este vorba de Bulgaria, bunurile sunt libere de circulatie deci factura pro-forma are o simplâ valoare informativâ a clientului si o valoare informalâ a autoritâtilor vamale si politienesti din ambele state.
Singura formâ legalâ de declansare a unui proces de platâ este factura definitivâ, cea cu n° de înregistrare în contabilitate, cu datâ, etc... .
Deci cursul de la data facturii definitive (câ este ea re-evaluatâ în +/- fatâ de pro-forma, nu are importantâ) este cel valabil.
Multumesc de raspuns.Da,exista contract cu firma din Bulgaria. Ca sa concluzionez sa vad daca am inteles bine,
-La prima intrebare a mea inteleg ca am folosit corect cursul din data facturii 30.07.2017
- la a doua intrebare:voi storna tot la cursul din data de 30.07.2017
- la a treia intrebare mai astept lamuriri poate se mai incumeta cineva sa-mi raspunda .
Multumesc anticipat.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.