avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Onorariu de succes datorat avocatului
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Onorariu de succes datorat avocatului

Pentru perceperea onorariului de avocat de succes avocatul pe langa chitanta nu doreste sa taie si factura, intrucat spun el ca nu trebuie sa taie factrura decat cei cu casa de marcat. Cat este de real acest fapt?
Chitanta si contractul de asistenta sunt suficiente.
Am inteles asta. Dar puteti sa imi spuneti daca conform codului fiscal sau mai bine spun unde scrie ca nu trebuie emisa factura fiscala?
Intrebarea am pus-o pe un site de specialitate de aceea astept un raspuns elocvent, cu trimitere la lege.
Multumesc

Citez din: OMFP 1040/2004 privind organizarea contabilitatii in partida simpla:
Contribuabilii care desfasoara urmatoarele activitati: […] precum si pentru veniturile din profesii libere […] pot intocmi, in functie de natura activitatii, de frecventa incasarii sau de felul serviciilor prestate, precum si de alte elemente specifice activitatii desfasurate, formularele Factura (cod 14-4-10/aA), respectiv Factura fiscala (cod 14-4-10/A), Chitanta (cod 14-4-1) sau alte formulare cu regim special de tiparire, inseriere si numerotare, aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice.

Asadar, avocatul poate (= nu e obligat) sa emita factura, dar la cererea clientului trebuie sa emita factura (art. 155 din codul fiscal, cred). Daca nu e inregistrat ca platitor de TVA factura de la el va fi una “simpla”, nu una fiscala.

Contractul de asistenta juridica poate prevedea (si) modalitatea in care va plati clientul, intre altele.
Factura e documentul care atesta o obligatie de plata si poate fi emisa inca de la inceputul contractului, chitanta urmand a fi emisa dupa ce se incaseaza plata. Clientul nu se poate “lega” de faptul ca nu a fost emisa factura deoarece exista contractul de consultanta juridica, care este izvorul obligatiei de plata, obligatie stinsa prin emiterea chitantei inscrisa cu suma prevazuta in contract si / sau dedusa din contract (altfel spus: chitanta si/sau factura se elibereaza in baza contractului de asistenta).

Pe scurt, diferenta dintre factura si chitanta (ambele fiind documente justificative) este aceea ca in factura este consemnata plata de incasat (asa e - sau ar trebui sa fie - si in contractul de asistenta juridica) iar in chitanta este consemnata plata efectuata de client (suma care a fost achitata deja de client). Contabilitatea in partida simpla nu obliga - in mod direct - prestatorul de servicii (neinregistrat ca platitor de TVA) sa emita si factura, ci numai chitanta + contract.

Asa stiu eu, dar poate ca ma insel - legislatia se schimba prea des… :(



**
Interventie moderator

Din regulament: Consultantii care participa la discutii in forum o fac voluntar, fara a fi motivati in vreun fel de Avocatnet.ro. De aceea, trebuie sa intelegeti ca nimeni nu este obligat sa raspunda intrebarii dumneavoastra si, cu atat mai mult, nu va putem garanta un raspuns complet, corect si de actualitate. Trebuie sa discerneti singur in ce masura raspunsurile primite va pot ajuta in cazul supus dezbaterii.


Cei care ar putea raspunde la intrebarea dv poate ca nu au ajuns sa o citeasca… iar mesajele consecutive nu sunt utile si din acest motiv sunt sterse.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ctr as jur + factura dumitru2000 dumitru2000 avem un contrcat de asistenta juridica mult mai cuprinzator decat tipizatul roz la conditii de plata se specifica: "3.2. Plata onorariului se face pe ... (vezi toată discuția)
Nu am emis facturi dar am evidenta incasarilor Popu Popu Sunt PFA la norma de venit, cand am inceput activitatea inspectorul mi-a spus ca nu pot /nu trebuie sa emit facturi. Asta a fost prin 2001, eu tanar, ... (vezi toată discuția)
Clarificare ordin 1040 / 2004 eugen_r2 eugen_r2 Bună ziua, Sunt pfa neplătitor de TVA. Am citit cît am putut de atent ordinul 1040 în legătură cu contabilitatea în partidă simplă, dar unele ... (vezi toată discuția)