avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Nu am emis facturi dar am evidenta incasarilor
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Nu am emis facturi dar am evidenta incasarilor

Sunt PFA la norma de venit, cand am inceput activitatea inspectorul mi-a spus ca nu pot /nu trebuie sa emit facturi. Asta a fost prin 2001, eu tanar, inspectorul la fel de tanar. Acum tot citind vad ca eu trebuia sa fi emis facturi la greu. Toti clientii sunt din SUA, inteleg ca din 2007 pot sa emit facturi personalizate, ce se intampla cu perioada de dinainte de 2007 cand ar fi trebuit sa emit facturi, pot sa iau un facturier si sa-l completez cu ce am incasat atunci?!? In perioada 2001-2004 am avut doar autorizatie emisa de primarie, din 2004 m-am inregistrat si la registrul comertului, avand CNP pe post de CUI, din 2007 am CUI ...
Cel mai recent răspuns: Popu , utilizator 18:29, 7 Martie 2011
Pana la 31 decembrie 2006 facturile fiscale au fost considerate formulare cu regim special, avand un regim unitar de inseriere si numerotare,care se asigura la nivel national de MFP si Imprimeria Nationala . Din 1 ianuarie 2007,conform OMFP 2226/2006 ,prin anexa 3 factura este definita ca fiind un formular cu regim intern de inseriere si numerotare,iar anexa 4 stabileste regulile privind regimul intern de inseriere si numerotare al facturilor.
Asadar,pentru perioada anterioara anului 2007 ,in nici un caz nu ati putea sa emiteti facturi .
La un eventual control sunt pasibile de ceva pentru faptul ca nu am emis factura? (desi probabil trebuia)
Se incadreaza cumva la evaziune fiscala faptul ca nu am emis factura (fiind la norma de venit, neinregistrat in scopuri de TVA)?

Later Edit:
Am sunat la finante, am vorbit cu inspectorul, mi-a spus ca daca sunt la norma de venit emit factura doar daca imi cere clientul. Eu nu inteleg insa pe ce se bazeaza inspectorul cand spune asta, nu sunt considerat persoana impozabila? Nu as vrea sa ma trezesc peste 2-3 ani cu control si sa-mi zica de ce nu am emis facturi. (clientul nu-mi cere, nu-i interesat de facturile romanesti, contractul e destul pentru e, da daca trebe pot sa emit)

Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 7 Februarie 2011
Popu, utilizator
D-na Monica, eram obligat sa emit factura fiind la norma de venit, neplatitor de TVA, pentru serviciile prestate unui client extern? Clientul nu mi-a cerut factura niciodata. Daca nu am emis factura poate asta fi considerata evaziune fiscala? D-na de la finante mi-a spus ca nu trebuie sa emit factura decat la cererea clientului, se aplica asta si clientilor care sunt persoane juridice daca nu sunt PJ romane? Lipsa emiterii facturii ma incadreaza cumva la evaziune? Va multumesc!
Oameni buni, o impresie ceva?
Nu sunt un bun cunoscator al legislatiei insa tocmai vin de la finante si mi s-a spus ca daca nu sunt platitor de TVA nu am obligatia sa emit facturi, decat la cererea clientului. Trebuie doar sa emit chitanta pentru cash sau sa ai extrasul de cont daca esti platit prin banca.

Norme metodologice Codul fiscal:
69.
(2) Persoana impozabila care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii scutita fara drept de deducere a taxei conform art. 141 alin. (1) si (2) din Codul fiscal, nu are obligatia intocmirii unei facturi, dar operatiunile vor fi consemnate in documente potrivit legislatiei contabile. Emiterea facturii nu este interzisa fiind optiunea persoanei impozabile de a factura operatiunile respective. In situatia in care factura este emisa aceasta trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal.

Alte discuții în legătură

Facturi externe optionale sob sob Buna ziua, As avea o intrebare legata de modalitatea de facturare catre firme extracomunitare (SUA, Canada). Societatea comerciala cu sediul in Ro, ... (vezi toată discuția)
Date obligatorii pe factura fiscala maftrans maftrans :sorry:Este obligatoriu sa trec pe factura fiscala contul si banca beneficiarului? (vezi toată discuția)
Incasare cash chitanta?! geoang geoang Buna seara! Sunt PFA, neplatitor de TVA, impozitata la norma de venit. Am intrebari la emiterea Facturii/ Chitantei. Catre persoane fizice care platesc ... (vezi toată discuția)