Sunt pfa neplătitor de TVA. Am citit cît am putut de atent ordinul 1040 în legătură cu contabilitatea în partidă simplă, dar unele lucruri nu mi se par suficient de clare.
1. Dacă emit o factură pe care clientul nu o plăteşte trebuie să o includ în cotabilitate astfel încît să figureze ca venit şi în consecinţă să plătesc impozit pentru factura respectivă?
2. În RJIP se înregistrează chitanţele, facturile, sau ambele?
3. Aceeaşi întrebare pentru Fişa pentru operaţiuni diverse.
4. Voi lucra cu clienţi aflaţi în alte localităţi. Exemplarul din factură care rămîne la mine nu va avea deci semnătura clientului. Este în regulă acest lucru?
5. Am înregistrat la finanţe un registru inventar (cod 14-1-2) care cuprinde următoarele coloane: Recapitularea elementelor inventariate, Valoarea contabilă, Valoarea de inventar, Diferenţe din evaluare. În lege figurează un document cod 14-1-2/a care conţine alte coloane. Trebuie să schimb registrul?
Inregistrarea operatiunilor cf Ord 1040/2004:
-Se inregistreaza ca venit in momentul incasarii sumelor
-In RJIP se înregistrează chitanţele sau ordinele de incasari prin banca
- In fisa pentru Fişa pentru operaţiuni diverse se inregistreaza spre ex amortizarea activelor fixe, precum si alte categorii de operaţiuni (art 48 din Ord 1040/2004), fie se întocmesc situaţii cu ajutorul documentelor cumulative care să reflecte situaţia acestor sume.
- Pentru inregistrarea bunurilor din patrimoniul PFA se foloseste Registrul inventar prevazut de OMFP nr 1040/2004. Cel prezentat de dvs se refera la inventarierea bunurilor.
Buna ziua!
Care credeti ca este cel mai accesibil program pentru contabilitatea in partida simpla?
Sunt la inceput de drum si ma gandesc ca este mai indicat sa incep cu un program informatic, nu-i asa?
Multumesc anticipat.