Buna ziua, va rog spuneti-mi cum se poate retrage/anula dreptul de abitatie?
Problema mea este urmatoarea:
In urma succesiunii,mamei i-a revenit un teren pe care se afla si o casa batraneasca,. Sunt 3 frati,fiecaruia revenindu-i cite 1000 m2....mama a fost de acord sa acorde dr de abitatie uneia dintre surori, care locuieste in localitate.Aceasta in anul in care s-a facut partajul(1991) nu avea unde sa stea deoarece terenul ei l-a cedat copiilor care mai tarziu nu au vrut sa o ia in spatiu.Intrucat casa parinteasca,se afla pe terenul ce i-a revenit mamei prin partaj,aceasta i-a acordat dr de abitatie pentru casa.Actul s-a incheiat la notariat,mama neavand cunostinte juridice a semnat.Dupa 9 ani,au aparut neintelegeri intre ele,iar eu as vrea sa demolez casa batraneasca si sa construiesc altceva.Va rog sa-mi spuneti ce se poate face.Multumesc frumos.
Depinde de termenul pe care a fost incheiat contractul. Daca dreptul de abitatie este viager, atata timp cat sora dumneavoastra traieste nu puteti darama casa. Daca insa contractul a fost incheiat pe o perioada de 50 de ani acest drept se stinge la sfarsitul celor 50 de ani. Daca demolati casa si construiti o alta casa dreptul de abitatie se stramuta aupra noii case daca nu s-a stins printr-unul din modurile aratate.