avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Calitatea de Luptator in Rezistenta Anticomunista
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Calitatea de Luptator in Rezistenta Anticomunista

Buna!
Am niste nelamuriri si m-am gandit sa intreb niste persoane care sunt cel mai in masura sa-mi raspunda sau sa-si dea cu parerea. Probabil v-ati dat seama despre ce este vorba - ce beneficii concrete are un om care tocmai a primit diploma care atesta Calitatea de Luptator in Rezistenta Anticomunista? E vorba de tatal meu, care nu se pricepe la Internet si nici nu are acces la calculator, asa ca incerc sa aflu eu. Ce-am facut eu: am sunat la Ministeul Justitiei - departamentul care se ocupa cu treaba asta, si au spus ca ei doar elibereaza diplome si ca nu stiu unde trebuie sa ma adresez mai departe ca sa aflu informatii.
Voi ce stiti? Trebuie sa-mi angajez un avocat sau exista o institutie publica unde ma pot interesa?
In lege si in articolul 7 scrie ca se primesc beneficii dar nu scrie care si cum anume.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:30, 15 Iulie 2008
Pentru a beneficia de prevederile O.U.G. nr. 214/1999, textul legal impune condiţia luării unei măsuri administrative abuzive de către organele puterii comuniste, în urma săvârşirii unei fapte în scopurile menţionate la art. 2 alin. (1) din ordonanţă, adică exprimarea protestului împotriva dictaturii comuniste, militarea pentru democraţie, propaganda pentru răsturnarea ordinii sociale, respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, înlăturarea măsurilor discriminatorii.
Invocarea dispoziţiilor art. 3 alin. (1) lit. a) din ordonanţă nu poate conduce la admiterea cererii. Acest text se referă la privarea de libertate în locuri de deţinere sau pentru efectuare de cercetări, ca măsură administrativă. Or
Art . 7 arată care sunt beneficiile pentru persoanele care au calitatea de luptător în rezistenţa anticomunistă, precum şi cele din rezistenţa armată care au participat la acţiuni de împotrivire cu arma şi de răsturnare prin forţă a regimului comunist. Aceste persoane beneficiază de :
a) restituirea, în condiţiile legii, în natură sau, dacă aceasta nu este posibilă, prin echivalent a bunurilor confiscate. Decizia pentru constatarea calităţii de luptător în rezistenţa anticomunistă poate fi folosită ca probă în faţa instituţiilor abilitate a dispune restituirea în natură sau prin echivalent a bunurilor confiscate, în ceea ce priveşte aprecierea caracterului politic al infracţiunilor a căror săvârşire a atras măsura confiscării;
b) drepturile prevăzute în Decretul-Lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, cu modificările ulterioare;
c) acordarea de ordine şi medalii prevăzute de legislaţia în vigoare;
d) atribuirea, în condiţiile legii, a numelui persoanelor prevăzute la art. 1 unor străzi, parcuri, pieţe şi altor asemenea locuri publice;
e) orice alte drepturi prevăzute în legi speciale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 118/1990 catzic catzic Buna ziua Am si eu o nelamurire. De curand am primit pentru bunicul meu confirmarea ca a fost luptator in rezistenta anticomunista si ca beneficiaza de ... (vezi toată discuția)
Proces peste proces dmh dmh daca pe baza D.L. 118/1990 sunt in recurs la C.E.D.O., pot deschide proces si in tara pe baza L.221/2009 ? (vezi toată discuția)
Restituire bunuri confiscate VONPAUL006 VONPAUL006 Bunicul meu a fost arestat de comunisti si i s a confiscat averea. Are calitatea de luptator in rezistenta anticomunista. Conf. art. 7 , ... (vezi toată discuția)