avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... probleme mari cu succesiunea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

probleme mari cu succesiunea

treaba este foarte incurcata.
tatal meu a decedat anul trecut in octombrie si nu sa deschis nici o succesiune pana acum 3 saptamani.
succesiunea a fost deschisa de catre sotia lui, mama mea vitrega.
problema este alta: mama mea naturala, era inca casatorita cu tatal meu in momentul cand acesta a cumparat casa , care se dezbate in succesiune.
acum mama mea vitrega, vrea ca mama mea naturala sa de-a o declaratie la notar precum ca nu are nici o pretentie la acea casa, desi legal stiu ca are dreptul la 1/2 din casa.
mai am si o sora vitrega, sora de tata decat.
am vrut sa actionam in instanta dar cand am auzit cat ma costa taxa de timbru am ramas blocata.
intrebarea este ce pot sa fac si daca pot sa deschid alta succesiune peste cea care este deschisa?
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 19:22, 28 Mai 2011
renuntarea la succesiune este apanajul succesorului si are la baza manifestarea sa de vointa si nu a alt cuiva. daca nu se poate(nu va intelegeti) dezbate succesiunea in fata notarului pentru faza litigioasa puteti face cerere pentru acordarea ajutorului judiciar.
Ajutorul judiciar il primesti daca dezbati mostenirea in primele 6 luni de la deces.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dle Ciobanu, n-are nicio treaba ...teoria renuntarii (corecta) cu povestea din speta.

keresztesmihaela a scris:

mama mea naturala, era inca casatorita cu tatal meu in momentul cand acesta a cumparat


Adica mama naturala a fost si este PROPRIETAR pe o parte din casa (teoretic 50%) dobandita prin CUMPARARE.

In mostenirea tatalui intra doar...cat avea el, adica cealalta jumatate de casa.

Nu se pune problema renuntarii mamei naturale la succesiune pentru ca ...n-are la ce sa renunte. Nu este succesibil = posibil mostenitor (nu este ea sotia supravietuitoare; mortul avea alta nevasta). La ce sa renunte? La ce nu are si nici n-ar putea sa aiba vreodata (calitate de mostenitor)? :-/

Si nici nu se poate pune problema unei "declaratii" prin care mama sa renunte la dreptul ei de proprietate (dabandit prin cumparare) pentru ca nu te poti lepada/scutura de proprietate precum cainele de purici. O declaratie nu transmite dreptul de proprietate. Sunt alte acte prin care te poti "lepada" de proprietate.
(vanzare, donatie , etc.).

Mama vitrega are o pretentie ABSURDA. Si de cele mai multe ori asemenea pretentii nu vin din rea-credinta, ci din necunoastere.
Ultima modificare: Vineri, 27 Mai 2011
romascanu, moderator
catalin ciobanu a scris:

renuntarea la succesiune este apanajul succesorului si are la baza manifestarea sa de vointa si nu a alt cuiva. daca nu se poate(nu va intelegeti) dezbate succesiunea in fata notarului pentru faza litigioasa puteti face cerere pentru acordarea ajutorului judiciar



Bunul e proprietate comuna, dobandit in tipul casatoriei, facand parte din comunitatea matrimoniala in virtutea art. 30 C fam. In plus, daca erau divortati la momentul decesului, nu are calitate nici macar de mostenitor.

@keresztesmihaela : mama dumneavoastra e proprietara pe o cota abstracta de 1/2 din casa, nu are cum sa "renunte".

lloryshyka a scris:

Ajutorul judiciar il primesti daca dezbati mostenirea in primele 6 luni de la deces.


Unde spune asta?
Ultima modificare: Vineri, 27 Mai 2011
Mihaela Enache, Avocat
Nu conteaza ce vrea sotia tatalui dvs., legea spune clar: jumatate din imobil apartine in proprietate de drept mamei dvs., impreuna cu care a fost cumparat la vremea respectiva, iar cealalta jumatate reprezinta masa succesorala de pe urma tatalui dvs., din care sotia supravietuitoare (mama dvs. vitrega) mosteneste un sfert (1/4), iar dvs. cu sora vitrega impreuna mosteniti trei sferturi (3/4).
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Mai 2011
narcisa_salbatica, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune vittorio1 vittorio1 Buna ziua si felicitari pentru modul in care reusiti sa dati o mana de ajutor noua,celor care in anumite momente santem pur si simplu dezorientati.Problema mea ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea succesiunii marinica71 marinica71 daca la dezbaterea unei mosteniri vin eu ,fretele meu si tatal meu(mama fiind decedata)pot cumpara partea tatalui meu? sau e deajuns ca sa renunte la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, daca mama mea a decedat, dar mama mai are o fiica ... Aya01 Aya01 Buna ziua, Daca mama mea a decedat, dar mama mai are o fiica din casatoria anterioara (sora mea vitrega, eu fiind fratele ei) si vorbim de doua ... (vezi toată discuția)