avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema Antecontract de vanzare -cumparare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema Antecontract de vanzare -cumparare apartament

Am cumparat in 2006 un apartament cu 3 camere de la o cunostinta,apartamentul nu avea cadastru si intabulare asa ca am platit integral apartamentul,40.000E, am facut un antecontact de vanzare-cumparare cu plata integrala,in care am scris cateva clauze dintre care ca daca nu se incheie actul final din vina vanzatorului trebuie sa-mi de triplul sumei de 40.000 si ca ca din momentul antecontractului se transmite posesia.Binainteles ca eu m-am ocupat sa fac actele apartamentului si am aflat cu stupoare ca apartamentul este ipotecat,fusese cumparat in rate de la o firma,dar vanzatorul a dat declaratie in fata notarului pe propria raspundere ca nu e ipotecat,mie mi-a zis ca a terminat ratele de platit dar nu apucase sa se ocupe de cadastru si avea nevoie urgenta de bani.Am discutat si a zis ca plateste luna asta ,luna viitoare si asa au trecut 2 ani,l-am citat de doua ori prin executor sa se prezinte la semnarea actelor,bineinteles nu a venit si nu mai da nici un semn de viata.Am discutat cu vreo doi avocati si mi-au zis ca instanta nu poate da hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare cumparare pentru ca e ipotecat,ma intereseaza daca ma pot folosi de clauza care spune ca trebuie sa-mi dea triplul sumei de 40.000E,cam cat dureaza procesul ?si ce taxa de timbru trebuie sa platesc daca cer in instanta 120.000E?daca nu are decat apartamentu asta pe numele lui cum pot sa-l execut?
Depinde de multe, de care e valoarea ipotecii, cand s-a facut, ce spun actele, ce spune contractul dv...
In ceea ce priveste promisiunea de vanzare, nu cunosc intreg continutul ei, insa ma tem ca si daca nu era ipotecat nu puteati obtine o hotarare care sa tina loc de act de vanzare, avand in vedere ca aveati clauza penala sau "de razgandire" cum i se mai spune si... aceasta se aplica prioritar fata de obligatia principala!

Depinde de cat si cum a prevazut antecontractul, daca e legalizat notarial, daca declaratiile respective sunt facute in baza 292 Cod penal...

Eu i-as face plangere pe inselaciune si declaratii mincinoase... as studia actele bine sa vedem daca merge... Apoi as vedea ce vreau mai mult, apartamentul sau banii... si as lupta pentru asta... si in functie de sanse, de acte... Mai stati inca in apartament?
Cine v-a facut notificarile anterioare? Le-ati citit? V-ati fi speriat putintel daca ati fi fost destinatarul lor?
Eu am scris in precontract ca pot sa ma adresez instantei pentru a da hotarare in tr-un act aditional de prelungire a datei de semnare am scris si clauza cu triplul sumei ,valoarea ipotecii este de 10.000E.Pe apartament iei cu greu 100.000 Eu locuiesc in continuare in el,notificarile le-am facut cu ajutorul unui avocat care i-a si subliniat ca se afla sub incidenta legii penale,sincer m-as fi speriat putin daca le primeam,dar avand in vedere ca persoana e cu pile sus puse prin politie,nu cred ca o sa fie niciodata pusa sub urmariere penala,ma gandisem tot la asta dar mi-e frica sa nu dureze prea mult si in final sa raman si fara casa si fara bani.Antecontractul e legalizat notarial,declaratiile sunt facute in baza 292.
Ultima modificare: Marți, 15 Iulie 2008
mclaudia, utilizator
Nu inteleg cine v-a pus sa adaugati clauza aia cu 120 000... :slap: Mai mult rau v-ati facut.

Oricum, ati notat promisiunea la CF? El unde sta? Mai are proprietati?

Plangere penala i-as face inainte de a ma adresa instantei pe civil, sa vad daca mai reusesc ceva, ca o ultima incercare... Dra as face cu siguranta!
Nu ma intereseaza daca are 15 rude prin politie, 70 prin procuratura si mai stiu eu ce... Important e ca se va stresa si asta urmaresc eu.
Notificarle arata si ce se intampla in caz ca destinatarul nu-si indeplineste obligatia. In acest sens, avand in vedere raspunsul lui (sau lipsa rasounsului, juridic e tot un raspuns), ati mers ma i departe cu ceea ce ati amenintat? Ca daca nu, asta a lipsit de vlaga notificarea, i-a taiat aripile...

Notati promisiunea si la Primarie si la CF... sa fiti sigura ca nu poate vinde momentan... Si mergeti mai departe, faceti demersuri.
V-am mai intrebat eu niste lucruri, dar vad ca nu raspundeti la toate...
Ultima modificare: Marți, 15 Iulie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Informatiile pe care le oferiti nu sunt suficiente pentru o analiza completa. Este insa eronata informatia pe care ati primit-o, potrivit careia instanta de judecata nu poate pronunta o hotarare care sa tina loc de contract autentic de vanzare-cumparare din cauza existentei ipotecii. Cu cateva restrictii referitoare la ipotecile legale, bunurile imobile ce fac obiectul unei garantii ipotecare pot fi instrainate. In cazul dvs., fiind vorba, se pare, despre o ipoteca conventionala, nu este prohibita vanzarea imobilului. Mai mult, se pare ca obligatia a carei executare a fost garantata prin instituirea ipotecii a fost executata de debitor, deci ca ipoteca s-a stins, fara a fi insa realizate formalitatile de ridicare a inscriptiei ipotecare, formalitati relativ simplu de realizat.
In concluzie, este bine sa verificati daca a fost platita datoria pentru care s-a instituit garantia ipotecara, iar in caz afirmativ va recomand sa introduceti o actiune civila pentru obtinerea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de contract autentic de vanzare-cumparare, dupa care sa va ocupati de formalitatile de ridicare a inscriptiei ipotecare, cu acordul creditorului sau, in cazul refuzului acestuia de a coopera, prin hotarare judecatoreasca.
Daca nu a fost achitata datoria a carei plata a fost garantata cu ipoteca aveti posibilitatea sa o platiti dvs., pentru a obtine stingerea ipotecii, cu dreptul de a va recupera banii de la adevaratul debitor. In aceasta situatie analizati solvabilitatea acestuia, precum si eventualul dvs. interes de a plati debitul chiar cu riscul de a nu recupera banii de la debitor.
Problema solvabilitatii promitentului vanzator trebuie analizata si in situatia in care va ganditi sa cereti rezolutiunea antecontractului de vanzare-cumparare, cu obligarea partii adverse la daune-interese.
Va recomand sa analizati cu prioritate posibilitatea obtinerii dreptului de proprietate asupra bunului, cu observatiile de mai sus, privitoare la ipoteca.
Deja e notificat in CF,mai are un apartament in care sta dar sigur o sa-l treaca pe numele tatalui ,mamai s.a.m.d.Si oricum ultima notificare i-a fost facuta pe 4 iulie,pe 17 are ultima sansa sa se prezinte si sa-si plateasca ipoteca,daca nu se prezinta ceea ce e cel mai probabil voi face demersuri mai departe,ideaa este ca nu stiu ce sa fac sa incep pe penal sau pe civil?
Locuiesc in apartament am inclusiv domiciliul stabil acolo.
Am citit notificarile,sunt facute cu ajutorul unui avocat ,.la ultima a semnat chiar el se primire.

Alte discuții în legătură

Fals in declaratii cristiana11 cristiana11 am incheiat un antecontract de vanzare cu o persoana care sa obligat in fata notarului printre altele ca nu va ipoteca bunul imobil invocand 292 cod penal. ... (vezi toată discuția)
Clauza neclara in antecontractul de vanzare-cumparare ... iMozzie iMozzie Salutare, urmeaza sa semnez un antecontract de vanzare-cumparare pentru achizitia unui apartament iar o clauza suna cam asa: \"In calitate de promitenti ... (vezi toată discuția)
Antecontract cu clauze abuzive? Miky0225 Miky0225 Buna seara, Doresc sa cumpar un apartament, am achitat rezervarea si ar trebui sa semnez antecontractul pentru a mi se analiza dosarul de creditare ipotecara ... (vezi toată discuția)