Este normal ca un act original, in cazul de fata o chitanta, sa fie retinut de politie?
In fapt, am platit taxa de prima inmatriculare, iar la depunerea actelor pentru obtinerea numerelor mi s-a retinut original (+copie). Initial, am crezut ca mi se va elibera originalul ulterior, dupa confruntarea copiei insa nu s-a intamplat asa. Am cerut in scris (pentru ca verbal nu s-a rezolvat nimic) iar dupa "lupte seculare" mi s-a dat o copie (pe care nici macar nu scrie ca e conforma cu originalul).
Este legal? Nu este normal ca orice act in original sa fie al meu? Ce legi as putea invoca?
Multumesc.
intotdeauna se retin originalele cu exceptia actelor de stare civila. oriunde veti fi nevoit sa cereti acte, se depune originale - certificatele de grefa, constatatoare, sentintele executorii, etc.
se cere originalul ptr a se evita falsificarea actelor prin proceduri de fotocopiere. mai ales ca in privinta taxei de prima inmatriculare au existat cazuri f multe de chitante false in baza carora s-au inmatriculat masini.
Ok, mi se pare normal sa ai si originalul pentru ca functionarii sa poata confrunta copia cu originalul, dar o data ce au stabilit (vizual) ca acea copie corespunde realitatii, o data ce o chitanta exista intotdeauna in 2 exemplare (un exemplar la mine) de ce nu mi se poate returna varianta in original?
In instanta, de exemplu, se accepta copii (neautentificate) dupa documente fara sa ai un original (pentru confruntare)?
Sau, poti deconta / inregistra in contabilitate, ca persoana fizica autorizata, o chitanta (copie) fara ca cineva sa-si puna problema ca e o copie falsificata?
Daca peste xy luni cineva se trezeste ca nu am platit aceasta taxa, cum fac dovada platii, cu o copie? Mi se va cere originalul.
nu vi se va cere originalul deoarece acesta este predat iar acest lucru este stabilit prin procedura de inmatriculare. deci nu va faceti griji in aceasta privinta.