avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Masina inmatriculata in Spania
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Masina inmatriculata in Spania

Buna tuturor. Am si eu niste nelamuriri cu privire la inmatricularea unei masini. Speta este urmatoarea : masina este inmatriculata in Spania. As dori sa o inmatriculez in Ro. I-am facut RAR-ul la sfarsitul lunii nov 2008, am decizia de la Finante pt plata taxei de prima inmatriculare.
1. Pot sa inmatriculez masina aici si apoi sa o radiez sin Spania? Mi se da ceva la mana de la inmatriculari cu care o pot radia din Spania, ulterior?
2. Avand toate actele necesare ma pot incadra cu inmatricularea pana in 15.12.2008, cand va intra in vigoare taxa triplata?
3. Este constitutionala triplarea taxei? LA cate zile dupa publicarea in MO intra in vigoare o lege? Este alt regim pt OUG?
Va multumesc.
Da, daca aveti toate actele puteti sa va inmatriculati masina ... numai ca intai se va face radierea si apoi inmatricularea.
Potrivit Constitutiei Romaniei, impozitele, taxele si orice alte venituri ale bugetului de stat si ale bugetului asigurarilor sociale de stat se stabilesc numai prin lege - art.139 alin.1.
Ordonanţele de urgenţă ale Guvernului intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, sub condiţia depunerii lor prealabile la Camera competentă să fie sesizată, dacă în cuprinsul lor nu este prevăzută o dată ulterioară.
Multumesc frumos pt promptitudine. Raspunsul dvs ma cam pune pe ganduri si va zic spun de ce. Cei de la ACR mi-au spus ca pot inmatricula masina in RO si apoi sa o radiez din Spania pe baza unui act care mi-l dau cei de la inmatriculari. Desi nu prea cred asta... As vrea sa fie asa.
1. Insa daca inainte trebuie radiata din Spania, cu toate demersuriel care trebuie facute de mine, o sa depasesc data de 15.12.2008. Si o sa intru la noua taxa?
2. Daca achit taxa acum, conf deciziei emise de Finate si inmatriculez masina dupa data de 15.12.2008 ( cand voi reusi probabil sa o radiez din Spania) trebuie sa platesc dif de taxa?
3. Cei de la inmatriculari au dreptul sa retina cartea de identitatea a vehiculului emisa de statul spaniol?
Pentru inmatriculare, la Serviciul Inmatriculari sunt necesare urmatoarele documente :
1) - Fisa inmatriculare de la Biroul de Copiat Acte ( vizata de Finante si de firma de asigurari unde s-a incheiat RCA )
2) - Cerere Tip de inmatriculare
3) - Cartea de Identitate a Vehiculului - CIV - de la RAR
4) - Anexa cu ITP - de la RAR
5) - Certificat de Autenticitate - de la RAR
6) - Chitanta Vamala
7) - Factura sau Contractul de vanzare-cumparare ( original + xerocopie + traducere legalizata )
8) - Cartea de Identitate din tara de provenienta ( original + xerocopie + traducere legalizata )
9) - Certificat de inmatriculare din tara de provenienta - original
10) - Autorizatia de circulatie din tara de provenienta + numerele de inmatriculare
11) - Chitante : taxa de inmatriculare + taxa certificat de inmatriculare
12) - Original + Copie dupa BI/CI a proprietarului
13) - Copie dupa asigurarea RCA

a) Este posibil sa fie asa cum zic cei de la ACR ... atunci pe baza cartii de identitate emisa de autoritatile romane puteti radia masina din Spania
b) daca se depaseste termenul , atunci se intra la noua taxa .... in cazul in care o platiti inainte, este posibil sa nu mai fiti nevoit sa achitati diferenta , intrucat plata ati facut-o inainte de intrarea in vigoare a noilor reglementari.
c) Da, cei de la inmatriculari retin cartea de identitatea emisa de statul spaniol.
Va multumesc frumos. Maine o sa merg la Serviciul de Inmatriculari si o sa va tin la curent cu solutionarea cazului. Poate mai sunt persoane in aceeasi situatie.

Oricum daca cineva s-a mai confruntat cu o asemenea situatie poate sa ne impartaseasca experienta.
Ultima modificare: Marți, 9 Decembrie 2008
Gabriela Mihai, Avocat
Desi vad ca nu s-a mai discutat de ceva timp pe aceasta problema, as dori sa prezint eu una asemanatoare. Am achizitionat din Germania un autoturism care a fost inmatriculat in Spania, mi s-au emis documentele de radiere din spania- barcelona si cartea in original a masinii. In Romania am efectuat autentificarea RAR, mi s-a eliberat respectivul document de autencitate cu mentiunea "doc. inmatriculare nu se poate verifica" RAR-ul motivand aceasta prin lipsa unor elemente actuale de secretizare pe respectivul document din anul 2001(anul inmatricularii la Barcelona). Dupa ce am platit taxa de prima inmatriculare si am reusit intocmirea dosarului in vederea inmatricularii Politia - serviciul inmatriculari refuza sa elibereze certificatul de inmatriculare motivand ca necesita verificari suplimentare(e normal daca asa este procedura...) dar pentru a putea circula cu autoturismul imi impune ridicarea lunara a numerelor provizorii pe care trebuie sa le platesc(aprox 65 ron lunar, si nu am dreptul de a circula in afara tarii). Situatia se perpetueaza de aprox 3 luni in care politia spune ca nu au un raspuns de la barcelona. Intrebarea in aceasta situatie este: care sunt mijloacele legale prin care pot determina definitivarea respectivelor cercetari si eliberarea certificatului de inmatriculare, avand in vedere ca fiind de buna credinta am achitat toate taxele si impozitele catre statul roman si catre MIRA...
Imi cer scuze pentru "povestea" destul de stufoasa si va multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Inmatriculare auto costi1813 costi1813 Salut. Sunt rezident in Spania dar criza m-a facut ca pe multi altii sa ma intorc in Romania. As vrea sa stiu in ce conditii as putea inmatricula in Romania ... (vezi toată discuția)
Auto - ce acte sunt necesare pentru inmatriculare in tara? nicolaeselaru76 nicolaeselaru76 daca sant propietarul unei masini in spania si vreau sa o aduc in romania ce trebuie sa fac care sint actele necesare si cat ma costa . asta daca poate sti ... (vezi toată discuția)
Inmatriculare auto Imparatu Imparatu Buna seara!Detin un autoturism proprietate personala in italia,cu toate actele in regula!cum munca nu imi permite sa stau mult timp in tara as dori sa stiu cum ... (vezi toată discuția)