avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie dupa 18 ani pentru studii la fara frecventa
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie dupa 18 ani pentru studii la fara frecventa

Buna seara. Am si eu o problema. Sotul meu a mai fost casatorit si are un fiu care in mai anul viitor implineste 18 ani. Din toamna acestui an scolar a facut cerere si s-a inscris sa continue studiile...clasa a X-a la fara frecventa. Intrebarea mea este: dupa implinirea varstei de 18 ani mai este obligat sa plateasca pensie alimentara daca este inscris la cursuri fara frecventa, nu cursuri de zi si deja este angajat si munceste? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:28, 21 Iulie 2008
Bună seara. Răspunsul va fi foarte scurt: dacă a implinit 18 ani şi puteţi face dovada că este angajat (contract de muncă), realizând venituri şi putându-se întreţine singur, soţul dvs. nu este obligat să achite pensie de întreţinere.
Pentru sistarea pensiei de întreţinere va trebui promovata o acţiune judecăorească.
Nu cred ca trebuie promovata vreo actiune pentru sistarea pensiei. In primul tand, copilul nu e major inca, deci nici el nu a introdus actiune de plata a pensiei dupa 18 ani... as aca ce sa intrerupi, ceva ce nu exista?
Sa inteleg ca la implinirea varstei de 18 ani pensia alimentara se sisteaza automat si ulterior copilul major va trebui sa inainteze o alta actiune pentru continuarea pensiai doar daca se mai incadreaza in ceea ce spune legea. Repet, el s-a inscris pentru continuarea studiilor, respectiv clasa a X-a, la fara frecventa. Pentru a primi pensie alimentara si dupa varsta majoratului nu trebuie sa urmeze cursuri la zi?
Asa este. La 18 ani pensia se sisteaza automat iar majorul va trebui sa promoveze o noua actiune de stabilire pensie major daca se afla in continuarea studiilor. Legea nu specifica daca studiile sunt la zi sau la fara frecventa.
Stimata doamna, daca este adevarat ca minorul lucreaza si figureaza in baza de date cu cote sociale platite, ca si angajat , cu forme legale, nu la negru, atunci sotul poate actiona in justitie si solicita sistarea pensiei, iar in cadrul probatoriului sa solicite emiterea unei adrese oficiale, deci de catre instanta, Adm. Finciara , dovedind ca acesta are venituri . In vremurile apuse, se stia , ca daca esti la fara frecventa, era o prezumtie ca si lucrezi, insa poti fii si la facultate si poti sa nu lucrezi, ca in democratia prost inteleasa, cum sa va mai explic.
Insa , daca va afla poate sa numai munceasca iar.... Cum credeti!

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara elenarodicabota elenarodicabota baiatul sotului meu a terminat anul acesta liceul nu a luat bac-ul s-a angajat cu norma intreaga si s-a inscris la o facultate la ff .mai are dreptul la pensie ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara dupa 18 ani se plateste catre mama sau copil? geologicon geologicon Conform unei hotarari judecatoresti pensia alimentara se plateste intr-un cont. Pana la 18 ani contul este aferent mamei copilului. Dupa 18 ani se poate plati ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ,revin cu o intrebare,si daca se poate doresc un raspuns ... alexyxy alexyxy Buna ziua ,revin cu o intrebare,si daca se poate doresc un raspuns competent.plata pensiei alimentare este stabilita prin lege a se efectua pana la implinirea ... (vezi toată discuția)