avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 202 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Problema interesanta drepturi de autor
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Problema interesanta drepturi de autor

SITUATIA DE FAPT: Dețin un minihotel, iar la parter un restaurant. Am televizoare in fiecare camera.
Ieri am primit de la asociatia titularilor de drepturi de autor o instiintare prin care ma obliga sa platesc o anumita suma pe luna pe considerentul ca, potrivit Legii drepturilor de autor, faptul ca am tv in camere si permitand clientilor sa le foloseasca(sa asculte muzica si sa se uite la filme) practic incalc prevederile legii relative la protectia dr de autor sau ceva de genu' acesta. In plus ma obliga sa dau banii pe ultimii 6 ani in urma.
Va rog sa mi recomandati niste modalitati de a nu plati respectiva suma deoarece mi se pare abuziva.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 21:39, 3 Iunie 2011
Nu aveti nici o prevedere legala sau vreo cale legala prin care sa puteti scapa de aceasta plata. Era obligatia d-voastra sa platiti asa ceva, indiferent de modul cum apreciem noi legile.
1. Pot sa invoc prescriptia pentru sumele cerute mai vechi de 3 ani?
2. Stiam ca aceasta obligatie incumba numai celor care difuzeaza piese muzicale(audio) in desfasurarea unor activitati comerciale(restaurant, holurile hotelului, etc) NU și celor care practic preiau de la firma de cablu, in baza unui contract de prestari de servicii, și pun la dispozitia clientilor ca aceștia să vizionez când sunt în camere. E ok?
~ Conținut șters la cerere ~
Pentru operele muzicale gestiunea colectiva a drepturilor de difuzare este obligatorie prin lege, asa ca nu prea aveti ce face. Din Legea 8/1996

Art.. 123^1 - (1) Gestiunea colectiva este obligatorie pentru exercitarea urmatoarelor drepturi:
...
e) dreptul de comunicare publica a operelor muzicale, cu exceptia proiectiei publice a operelor cinematografice;
f) dreptul la remuneratie echitabila recunoscut artistilor interpreti si producatorilor de fonograme pentru comunicarea publica si radiodifuzarea fonogramelor de comert sau a reproducerilor acestora;
...
(2) Pentru catogoriile de drepturi prevazute la alin. (1), organismele de gestiune colectiva ii reprezinta si pe titularii de drepturi care nu le-au acordat mandat.


UPFR colecteaza pentru producatorii de fonograme, CREDIDAM pentru artistii interpreti si UCMR - ADA pentru compozitori. Vedeti si aici [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legalitate solicitare licenta pentru muzica ambientala ovi47 ovi47 Buna ziua, Intr-un salon de infrumusetare este un televizor(cu contract televiziune prin cablu).Zilele trecute,in timp ce se asculta muzica pe un post de ... (vezi toată discuția)
Taxa pentru difuzarea muzicii ambientale borihu borihu Bună ziua. Avem un hotel de trei stele și plătim pentru difuzare muzica ambientala la Credidam, Ucmr-Adă. UPFR, la TVR și acum a venit UPFAR-ARGOA. Ne ... (vezi toată discuția)
Autorizatie neexclusiva de la upfr veronica ciucanu veronica ciucanu Am o cofetarie si se asculta muzica ambientala de pe stick inregistrat de noi .Am autorizatie de la UCMR-ADA.Cei de la UPFR zic ca imi trebuie si de la ei ... (vezi toată discuția)