As dori sa cer un sfat cu privire la cum se poate trece in contabilitate o factura pe care nu am incasat-o si care este posibil sa nu o incasez in asa fel incat sa nu platesc aiurea impozit ?
Nu conteaza daca ati incasat sau nu factura. Ea se inregistreaza din moment ce ati livrat bunul sau ati prestat serviciul catre clientul dumneavoastra. In soldul contului apare valoarea facturii pana in luna in care veti primi banii. Impozitul si tva-ul se plateste dupa procedura normala.
De acord cu ceea ce a scris mai sus @george_neagu.
In cazul in care factura are o data mai veche si nu a fost incasata pana acum, nu o puteti inregistra in contabilitate pe pierderi. Exista niste faze premergatoare acestei inregistrari in contabilitate. Se trimite clientului un extras de cont,pentru confirmarea soldului. In cazul in care nu se primeste raspuns se face notificare care se depune la biroul judecătorului de serviciu din cadrul judecătoriei în raza căreia îşi are sediul debitorul, spre a fi transmisă acestuia.
Daca nu exista prevederi exprese printr-un contract cu privire la penalitatile de intarziere datorate pt neplata facturii la timp , doresc sa va intreb daca exista o reglementare care stabileste nivelul penalitatilor in lipsa unor stipulatii exprese
Domnule George ,va multumesc pentru raspuns dar nu am inteles daca impozitul si tva-ul se platesc la data inregistrarii facturii sau la data incasarii banilor , intrucat daca factura nu va mai fi incasata se vor plati niste taxe fara ca sa fi existat acel venit .
Multumesc de asemeni si Dnei Gabriela pentru raspuns .
Notificarea transmisa direct la biroul judecătorului de serviciu din cadrul judecătoriei în raza căreia îşi are sediul debitorul ar costa mai putin decat daca ar fi transmisa prin intermediul unui Executor Judecatoresc ?
Tva si impozitul pe profit se introduc in calculul tva de plata si a impozitului pe profit la inregistrare, nu la incasarea facturilor.Da, asa e, cu asta se lupata toti si de aceea tot se propune de catre mediul de afaceri ca in cazul tva-ului, sa fie inregistrat cand se incaseaza facturile, nu cand sunt emise.
Ajustare tva
liliana state
Buna ziua tuturor,
Ma poate ajuta cineva?????????Am un client neincasat din luna mai 2007.Atunci am emis factura,m-am inregistrat cu venit si tva de ... (vezi toată discuția)
Recuperare tva
horia51
Pot recupera TVA de la ANAF in situatia in care firma debitoare este in procedura de insolventa cu facturi neonorate la care Eu am platit acel TVA? Precizez ca ... (vezi toată discuția)