avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1000 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia pentru limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia pentru limita de varsta

Nascut in iulie 1948
Sex: masculin
Studii superioare: 1966-1970
Activitate:
- 1 septembrie 1970-1 octombrie 1975 cadru civil (cadru universitar/cercetare stiintifica);
-1octombrie 1975-20 ianuarie 1989 ofiter in Serviciul de informatii externe (conditii speciale 1 an egal 1 an si jumatate)
- In 1973 ca toti absolventii de studii superioare a efectuat 6 luni stagiu militar la scoala de ofiteri
- Am obtinut si un doctorat in 1977.
Imi amintesc ca cei din categoria noastra au platit un numar de ani si ceea ce se numea 'contributia la pensia suplimentara".

Neindeplinind conditia minimala de 15 ani ca ofiter nu am putut cere pensia militara si deci nu am primit pina acum nici un fel de pensie.
La ce virsta pot solicita pensia pentru pentru limita de virsta si in ce alte prevederi ale noii legi din 2010 (pozitive sau negative) ma incadrez.

Cu multumiri anticipate,

Ioana1919

Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:41, 30 Mai 2011
Buna seara,

Intrucat nu ati realizat stagiul minim de cotizare in specialitate de 15 ani nu puteti beneficia de pensie la varsta prevazuta in anexa 6 a Legii nr. 263/2010. In aceste conditii varsta dvs. standard de pensionare si stagiile de cotizare sunt cele din anexa 5 a Legii nr. 263/2010, in functie de data nasterii, respectiv:
-64 de ani si 6 luni varsta standard de pensionare;
-34 de ani stagiul complet de cotizare;
-14 ani stagiul minim de cotizare.

Nu ati precizat daca, ulterior lunii ianuarie 1989, ati mai realizat stagii de cotizare. Daca ati realizat stagiul complet de cotizare de 34 de ani si daca toata perioada lucrata in cadrul SIE a fost lucrata in conditii speciale, varsta standard redusa pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta este de 58 de ani. Ati implinit aceasta varsta de mult timp. Ar fi trebuit sa scrieti stagiul total de cotizare.

Daca nu ati mai realizat stagii de cotizare ulterior lunii ianuarie 1989, veti beneficia de pensie pentru limita de varsta la 64 de ani si 6 luni.

Pensia suplimentara este valorificata automat, atunci cand se determina drepturile de pensie (art. 168 din Legea nr. 263/2010).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul varsta pensie anticipata. Popa Cornel Popa Cornel Buna ziua, ma numesc Popa Corneliu si as vrea sa stiu si eu daca am dreptul de a avea pensie anticipata si daca as putea-o obtine anul acesta sau data cea mai ... (vezi toată discuția)
Pensia militarã pentru ofiþerii în rezervã cristel padurean cristel padurean Am fost elev al ªcolii militare de Ofiţeri activi N.Bălcescu din Sibiu în perioada 1975-1978. Am lucrat în armată în perioada 1978-1993, an în care am ... (vezi toată discuția)