In legea invatamantului sunt prezentate urmatoarele articole:
716 din 23/10/2007 legea invatamantului
Art. 20
(1) Titularii sau imputernicitii acestora au dreptul sa solicite eliberarea actelor de studii completate, dupa termenul aprobat de senatul institutiei, care poate fi cel mult de 12 luni de la finalizarea studiilor, respectiv de doua luni de la confirmarea titlului stiintific de doctor.
Art. 38
Dupa finalizarea completa a studiilor, la cerere, absolventilor li se elibereaza Adeverinta de absolvire a studiilor, al carei termen de valabilitate este de maximum 12 luni.
As dori sa tiu daca exista un articol sau lege care spune ca adeverinta este substituentul suficient pentru Diploma de licenta(cel putin pana la eliberarea ei) si care este aceasta ???
nu am auzit sa fie refuzata proba cu adeverinta contra diplomei in timpul pana la eliberarea acesteia. copia autentica a notarului este destul si nu poate fir efuzata.
pt ce domeniu va trebuie?
poate sunt reglementari speciale si trebuie sa cautam
As dori sa stiu daca adverinta este substituentul suficient deoarce as vrea sa beneficiez de deducerea de impozit pentru programatori (ORDIN Nr. 250/189/748 din 31 mai 2004) in care la articolul 3 subpunctul d specifica clar ca imi trebuie DIPLOMA DE LICENTA. Ce nu inteleg este ca aceasta acest ordin se bate cap in cap cu legea invatamantului care nu mi permite sa mi iau licenta mai devreme cu un an. Deci pentru cineva care se afla in cazul meu exista oare vreo solutie sa isi poata ridica licenta intr-un timp mai scurt de un an sau sa beneficieze de deducere fara diploma de licenta sau orice alta solutie.
Acolo nu se vorbeste, cumva, de "proaspeti "absolventi?Cum poti proba absolvirea unei institutii de invatamant fara o diploma? Tinand cont de faptul ca diplomele sunt gata de abia dupa un an dupa absolvire si ADEVERINTA este cea eliberata ca tinand locul diplomei, parerea mea e ca este suficient ca sa indeplinesti conditia de "proaspat"absolvent. Si nu e doar parerea mea , ci si a legii-NU SE POATE ELIBERA SI ADEVERINTA SI DIPLOMA.Chiar articolele din Legea invatamantului, pe care o invocati , precizeaza clar ca primul act ce atesta absolvirea studiilor o reprezinta ADEVERINTA DE ABSOLVIRE. Pentru a fi sigur si a avea un raspuns clar si pentru angajator mergeti la ITM si cereti explicatii de acolo, pt ca la ei se vor depune actele pt deduceri.Vedeti ce interpretare dau ei legii.
De cand pana cand actele pentru deduceri se depun la ITM?
La ITM se depun actele privind incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca.
Pentru scutirea de impozit pe venit, conditiile care trebuie sa fie indeplinite cumulativ sunt prevazute in Ordinul nr.250/2004, printre care se numara si acest aspect:
3. au diplomă de absolvire a unei forme de învăţământ superior de lungă durată, eliberată de o instituţie de învăţământ superior acreditată, având înscrisă una dintre specializările: Automatică, Calculatoare, Informatică, Matematică, Cibernetică, Electronică, respectiv una dintre specializările cuprinse în anexa nr. 2 la Ordin, şi prestează efectiv una dintre activităţile prezentate în anexa nr. 1 la Ordin.
Pana la eliberarea diplomei de licenta, adeverinta eliberata face dovada ca sunteti licentiat in specializarea respectiva.
Stiu acestr lucru dar de asemnea tot in acel ordin pentru deducerea de programatori mai si scri ca pentru a beneficia de aceasta deducere am nevoie de Copie legalizata dupa diploma de licenta(ORDIN Nr. 250/189/748 din 31 mai 2004 ART. 3
d)). Asa ca acum as dori sa stiu daca este exista o soluite sa o obtin doar cu adeverinta si daca exista vreo lege sau ordin care sa fie in favoarea nefericitilor ca mine.