Si cum se face ca v-ati gandit sa divortati la notar? Exista totusi vreo posibilitate de a da de el pe undeva?
Din nefericire (si spun asta pentru ca aveti un Cod al Familiei chiar mai destept pe alocuri decat al nostru) in cazul dvs. filiatia copilului se stabileste potrivit legii care, la data nasterii copilului, carmuieste efectele casatoriei. Si asta este legea romana...cu toata "distractia" pe care am scris eu mai sus. (tagada de paternitate). Caci altfel, prin C. fam. din Rep. Moldova era o dispozitie interesanta cu privire la inlaturarea prezumtiei de paternitate prin declaratii ale ambilor soti. (adica...incercati o discutie si cu un avocat de pe la dvs., poate are vreo idee desteapta). In orice caz, aveti nevoie de "impricinat" pentru un divort rapid. Vedeti pe unde-l gasiti.
vreau sa va mai intreb ceva d-na avocat, va rog foarte mult spune-ti-mi cum se va demonstra in instanta ca copilul nu e al sotului din buletin ci al concubinului?ce prevede aceasta tagada de paternitate...si ce sa fac ca sa fie procedura mai simpla si mai repede.va rog mult sa imi spune-ti.
Potrivit legii (Cod. fam.) copilul nascut sau conceput in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei, respectiv fostul sot, daca nasterea a avut loc la cel mult 300 de zile de la divort. (copilul nascut la cel mult 300 de zile de la divort se considera conceput in timpul casatoriei).
Paternitatea din casatorie se stabileste pa baza PREZUMTIEI de paternitate.
Daca nu s-ar presupune ca sotia a avut cu sotul ei relatii de felul acelora din care a putut rezulta copilul, atunci ar cadea in sarcina oricarui copil ce s-ar naste sa faca EL dovada (in fata oricui s-ar nimeri sa puna la indoiala) ca sotul mamei lui ...chiar a executat exercitiile preliminare facerii lui. (ceea ce ar fi mai delicat).
Si atunci legea PREZUMA (presupune) ca daca mama (sotia) a nascut un copil, atunci sotul ei e tatal copilului. (caci in zdrobitoarea majoritate a cazurilor ...chiar asa si e).
In acele cazuri in care e cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului pentru ca ... (si aici motivele difera in functie de fiecare caz in parte) legea pune la dispozitia impricinatilor (= mama, sotul si copilul) posibilitatea de a RASTURNA prezumtia - de face DOVADA in cadrul actiunii de tagada de paternitate ca e cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului.
Neputinta asta poate avea multe cauze (de la imposibilitatea sotului de a procrea, pana la imposibilitatea fizica de coabitare pentru ca unul era pe statia spatiala si altu' pe pamant, :D ... si multe altele ).
Practic poate fi dovedita prin ORICE mijloc de proba, inclusiv (si cel mai "sanatos") prin probe stiintifice (ADN).