avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... neintemeiere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

neintemeiere

este posibil sa se dea neintemeierea unui proces dupa 7 luni de zile? perioada in decursul caruia a avut loc o audiere cu martori, s-au depus probe la dosar si s-a efectuat o expertiza? intai cauza se considera intemeiata pentru a aproba un proces iar cand se ia hotararea se decide neintemeiat pentru ambele parti.cum se recupereaza banii care sunt compensati de instanta?
De ce nu? Faptul ca instanta a admis probatoriul asta nu inseamna ca va admite si cererea. Acesta a fost administrat tocmai pentru ca instanta sa se convinga daca actiunea este sau nu intemeiata. Probabil ca a existat si o cerere reconventionala care, la fel, a fost respinsa ca neintemeiata. Procedura civila prevede ca, partea care cade in pretentii va fi obligata, la cerere, sa plateasca cheltuieli de judecata. Daca pretentiile fiecarei parti au fost incuviintate numai in parte, instanta va aprecia in ce masura fiecare din ele poate fi obligata sa plateasca chelt.de judec. in mod egal, potrivit cu interesul ce-l are fiecare sau dupa felul raportului de drept dintre ei.(art. 274 si urm. C.pr.civ.). Daca instanta a compensat cheltuielile de judecata, ce doriti sa mai recuperati?
Impotriva unei hotarari pronuntate in prima instanta partea nemultumita poate exercita una din caile de atac prevazute de lege respectiv apelul ori recursul .In cererea de apel ori recurs puteti sa criticati hotatarea judecatoreasca data in prima instanta iar cererea va fi judecata de o instanta de control judiciar care va putea sa confirme criticile dvs in cazul in care acestea sunt justificate.Sfat:anagajati aparator,nu este o chestiune de discutat pe forumuri.Succes maxim!
DJust a scris:

este posibil sa se dea neintemeierea unui proces dupa 7 luni de zile? perioada in decursul caruia a avut loc o audiere cu martori, s-au depus probe la dosar si s-a efectuat o expertiza? intai cauza se considera intemeiata pentru a aproba un proces iar cand se ia hotararea se decide neintemeiat pentru ambele parti.cum se recupereaza banii care sunt compensati de instanta?


Normal ca instanta poate respinge o actiune ca neintemeiata chiar si dupa 7 ani de zile. NU are importanta periaoda in care s-au judecat partile. pe baza probelor administrate la dosar, judecatorul are 2 variante: sa admita, sau sa respinga actiunea. In cazul in care actiunea este legala si temeinica o admite, in caz contrar, o respinge.
In cazul in care sunteti nemultumit de hotararea instantei, cum se scria mai sus, puteti sa o atacati cu apel, sau recurs, in functie de obiectul acesteia...
Buna ziua!
Faptul ca instanta a admis administrarea probatoriilor nu inseamna ca a gasit actiunea ca fiind intemeiata, ci ca a vrut sa se convinga pe baza probelor daca este sau nu intemeiata.
Dupa ce a audiat martorii, a studiat actele si raportul de expertiza, probabil ca din aceste probe a constatat ca actiunea este neintemeiata.
Prin "banii compensati de instanta" , intrucat nu precizati despre ce bani este vorba, imi permit sa consider ca v-ati referit la cheltuielile de judecata.
In situatia in care niciuna din parti nu are castig de cauza, nici actiunea principala si nici cererea reconventionala (chiar dvs. spuneti ca au fost respinse ca neintemeiate "pentru ambele parti"), cheltuielile de judecata se compenseaza intre ele.
Asta inseamna ca daca au fost egale aceste cheltuieli, fiecare isi suporta pierderea.
Daca instanta, in urma compensarii, a obligat pe una din parti la plata vreunei sume reprezentand diferenta dintre cheltuieli, se poate cere investirea cu formula executorie a hotararii si se poate incepe executarea silita.
Pentru mai multe lamuriri, puteti reveni cu detalii.
Cu stima,
av. Silviu Serban

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere reconventionala respinsa pe fond ca neintemeiata Laura Ciobeica Laura Ciobeica Buna ziua, Am o nelamurire si as dori un mic ajutor in intelegerea unui aspect foarte important dintr-un proces care se rejudeca. Sentinta pe fond este ... (vezi toată discuția)
Revizuire shhomerul shhomerul in cazul unei revizuiri a unei hotarari a instantei de recurs atunci cand s-au judecat doua recursuri atat al paratului cat si al reclamantului care este ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata; cererea este intemeieata sau nu ? Manole Dumitru Manole Dumitru intr-o cauza civila, paratul nu pune \"intampinare la primul termen de judecata\". La aldoilea termen (atentie termen de probe) bambane ca ar fi deacord cu o ... (vezi toată discuția)