avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 780 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cine poate cumula pensia de urmas cu salariul?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cine poate cumula pensia de urmas cu salariul?

Buna ziua,

Sora mea beneficiaza de pensie de urmas de pe urma tatalui meu in valoare de 360 lei. Actulmente ea este in ultimul an la master la UPG Ploiesti si este in varsta de 23 de ani. Incepand cu data de 27.05.2011 s-a angajat la o firma privata cu care a semnat un contract de munca ( pe o perioada de proba de o luna de zile) cu un salariu brut de 1080 lei ( aprox. 800 lei net). As dori sa stiu daca poate cumula pensia de urmas cu salariul pe perioada in care este angajata la firma respectiva.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 11:54, 31 Mai 2011
Incepand cu 1 ianuarie 2011, data intrarii in vigoare a Legii nr. 263/2010, orice copil beneficiar de pensie de urmas poate cumula pensia cu alte venituri, pentru care se datoreaza CAS. Cuantumul veniturilor nu este relevant. Puteti citi mai jos art. 84 si art. 118, alin. (1) din Legea nr. 263/2010.

Art. 118. – (1) În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limită de vârstă;
b) nevăzătorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 84 lit. a) şi b).

Art. 84. – Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani.

Prin urmare sora dvs. poate cumula drepturile de pensie cu drepturile salariale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas maryan27 maryan27 Buna seara! In conditiile in care o persoana cu varsta de 23 de ani, lucreaza cu forme legale la o firma privata, mai poate beneficia de pensie de urmas de pa ... (vezi toată discuția)
Compatibilitate pensie de urmas cu job Dimitrie89 Dimitrie89 Buna ziua! Am o nelamurire. Beneficiez de pensie de urmas si stiu ca pot beneficia de aceasta pana la implinirea varstei de 26 de ani in conditiile ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas si angajare. danciuvaleria danciuvaleria Buna seara.Sunt studenta in anul II,am 22 de ani si am pensie de urmas de la tatal meu de 400 de lei.Ma pot angaja pe un salariu de 700 de lei si sa iau si ... (vezi toată discuția)