Pe data de 7 iunie 2011 se va dezbate succesiunea dupa tatal meu, la aprox un an de la deces. Succesiunea a fost amanata de cea 2 - sotie. Cu siguranta dansa nu cunoaste faptul ca eu am acceptat mostenirea in termenul de 6 luni.
Ce probleme pot intampina pe data de 7 iunie in afara discomfortului emotional cauzat de injuraturile d-nei si ale fratelui vitreg. X-(
Daca notarul propune solutionarea in instanta a succesiunii....va mai fi nevoie ca eu sa platesc vreo taxa notariala?
Neprezentarea la notar si angajarea unui avocat pt solutionare in instanta ar fi mult mai benefica. Va multumesc !!
Nu veti castiga mai mult daca angajati un avocat, insa veti fi scutit de injurii si deranj.
Daca notarul constata ca nu exista acord in ce priveste partajul bunurilor va propune solutionarea pe cale judiciara.
Daca nu ma voi prezenta la dezabaterea notariala la data stabilita.....voi avea ceva de pierdut? Intentionez sa apelez la un avocat..ulterior datei de desbatere la notar .
Deci, daca in cadrul dezbaterii sucesiunii nu va intelegeti cu celelalte parti, notarul va va trimite in instanta.
In instanta este cel mai recomandabil sa veniti reprezentant de un avocat. In instanta, fiecare parte va depune documentele si se va dezbate problema.
Daca totusi pe parcursul procesului reusiti sa va intelegeri, adica sa stabiliti fiecare ce vrea si ce primeste puteti apela la un mediator, care in urma deciziei partilor va incheia un acord de mediere in care se scrie hotararile partile, partajul cotele parte, etc.
Daca apelati la un mediator, oricand pe parcursul procesului va va fii restituita la cerere taxa de timbru judiciar pe care va trebuii sa o platiti la inceput.
In cazul in care nu se doreste o mediere, si la finalul procesului se da o hotarata, toate partile trebuie sa plateasca taxa judiciara de timbru, adica sa va inapoieze dvs o parte din banii pe taxa de timbru judiciar.
Conform legii, mostenirea tatalui dvs se imparte: 1/4 la sotia supravietuitoare si 3/4 la cei 2 fii. In cazul in care bunurile lasate mostenire au fost proprietatea comuna a sotilor (au fost cumparate in timpul casatoriei), sotia detine 50% din bunurile comune, astfel se face succesiune pe jumatatea sotului.
Verificati de asemenea daca fratele vitreg a acceptat mostenirea in termen de 6 luni de la deces.