avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort !
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort !

Doamna are o varsta inaintata, respectiv 78 de ani, nu se mai intelege sub nicio forma cu sotul ei si e hotarata sa divorteze, are 2 copii care nu o prea sprijina si as dori sa va intreb cum sa o indrum, spre ce fel de divort astfel incat sa treaca cat ma repede . Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 17:07, 19 Iulie 2008
Mare a gradina ta DOAMNE. Copii nu sunt de acord cu acest lucru. Va recomand si dvs. sa nu va bagati,sau daca da,sfatuiteo ca divortul nu este o solutie. Sunt multe altele la aceasta virsta,daca doreste neaparat separarea de sot.:)
Ideea este ca doamna nu mai poate convietui cu sotul ei, este agresata fizic de catre acesta. Sotul locuieste la casa pe care a mostenit-o, victima plecand din ace ea casa de la ultimul incident, la casa pe care o au cei doi soti intr-o alta localitate unde sta cu fiica ei cu care nu se intelegedeloc, este izolata intr-un coltisor al casei unde victima nu ma suporta sa stea. Fiica i-a propus mamei sa plece din casa si sa se mute in casa sotului (mostenire), iar tatl sa se mute cu fiica, deoarece cu tatal se intelege bine, victima refuza deoarece stie ca nu are niciun drept in locuinta mostenitade sot si ca si de acolo va fi data afara.. Deci ar dori sa mearga pe calea evacuarii si a divortului....as dori putine detalii de procedura...
Va multumesc!
PROCEDURA DIVORŢULUI
Competenţa în materie de divorţ aparţine judecătoriei în a cărei rază teritorială se află ultimul domiciliu comun al soţilor.
Dacă soţii nu au avut domiciliu comun sau dacă nici unul dintre soţi nu mai locuieşte în raza teritorială a judecătoriei în care se afla cel din urmă domiciliu comun, judecătoria competentă este cea de la domiciliul pârâtului. În cazul în care pârâtul nu are domiciliul în ţară, competenţa aparţine judecătoriei de la domiciliul reclamantului.
La primirea cererii de divorţ preşedintele instanţei verifică existenţa consimţământului soţilor şi semnăturile acestora, după care fixează un termen de două luni în şedinţă publică. Chiar dacă în acest termen unul dintre soţi a revenit asupra acordului, este suficient ca la termenul fixat în şedinţa publică să se menţină acordul existent la data cererii de divorţ.
Hotărârea care se pronunţă pe baza acordului soţilor este definitivă şi irevocabilă în ceea ce priveşte soluţia divorţului şi împotriva ei nu se poate promova nici o cale de atac, dar, soţii au posibilitatea de a ataca hotărârea numai în ceea ce priveşte modul de soluţionare a cererilor accesorii divorţului, dacă sunt nemulţumiţi, de soluţia dispusă de instanţa judecătorească.
Hotărârea de divorţ se pronunţă în şedinţă publică, în toate cazurile.
Dacă divorţul este cerut pentru o boală gravă şi incurabilă survenită înainte sau în timpul căsătoriei, instanţa urmează, ca şi în cazul divorţului prin acord, să constate desfacerea căsătoriei fără a pronunţa divorţ din vina soţului pârât.
Pentru judecarea procesului de divorţ se cere prezenţa obligatorie a reclamantului. Dacă la termenul de judecată în prima instanţă reclamantul lipseşte nejustificat şi se prezintă numai pârâtul, cererea va fi respinsă ca nesusţinută. Această măsură se bazează pe o prezumţie de renunţare a reclamantului la judecată, încât pârâtul nu se poate opune, cerând judecarea în lipsă.
Dacă lipseşte soţul pârât, cererea se va judeca potrivit regulilor de drept comun.
sau altfel explicat:
Divortul standard
Pentru a declansa actiunea de divort se depune o actiune la judecatoria in raza careia sotii au avut ultimul domiciliu comun sau, daca nici unul dintre soti nu mai locuieste acolo, la judecatoria aferenta domiciliului sotului impotriva caruia se porneste actiunea. Sotul care doreste divortul, adica reclamantul, depune o cerere la judecatorul delegat prin care arata motivele care afecteaza grav relatiile dintre soti, astfel incat o continuare a casatoriei nu mai este posibila.
Desfacerea casatoriei poate fi ceruta din culpa unuia dintre soti sau din culpa comuna, iar, daca ambele parti cer divortul, nu mai este necesar sa se motiveze cererea de incetare a casatoriei.
Aceste motive vor fi dovedite sau combatute in cadrul procesului de catre martorii fiecarui sot, care pot fi chiar si rude cu sotii. In cererea de divort se vor specifica numele copiilor minori rezultati din casatorie - daca exista -, anexandu-se si o copie dupa certificatul de nastere a acestora in scopul stabilirii pensiei de intretinere a minorilor, aspect asupra caruia instanta se pronunta obligatoriu.
La desfacerea casatoriei sotii vor hotara daca acela dintre ei care in timpul mariajului a purtat numele de familie al celuilalt va mai purta numele si dupa divort, sau va reveni la numele avut anterior.
Procedura simplificata de divort, prin care acesta se poate obtine foarte usor, se poate aplica in conditiile in care:
Ambii soti sunt de acord cu divortul;

Pana la data cererii de divort a trecut cel putin 1 an de la incheierea casatoriei;
Nu exista copii minori rezultati din casatorie.
Cererea de divort va fi semnata de ambii soti. In timpul sedintei, presedintele instantei va verifica existenta consimtamantului sotilor si va fixa un termen de 2 luni pana la judecarea divortului in sedinta publica. La termenul de judecata instanta va verifica daca sotii staruie in desfacerea casatoriei pe baza acordului lor si, in caz afirmativ, va trece la judecarea cererii fara a mai administra probe cu privire la motivele de divort.
In acesta procedura, judecatorul hotareste desfacerea casatoriei fara a pronunta, insa, divortul din vina unuia sau a ambilor soti. Casatoria este desfacuta din ziua in care hotararea prin care s-a pronuntat divortul a ramas irevocabila.




Pai ce evacuare? Ca ati spus ca locuinta aia e comuna...
Sa faca niste plangeri la politie... si impotriva sotului daca se mai intampla, ajuta si in divort...
In rest, nu inteleg tot ceea ce este scopul acestui demers, cu evacuare si tot..
Detaliati putin ce anume doreste... daca are bani sa dea sulta, daca se poate apoi intretine... etc.
Pai in acea casa care este bun comun , doamna locuieste cu fiica ei cu care nu se mai intelege deloc din cauza acestei case, asupra carei fiica are pretentii (o tot ameninta ca are influenta in oras si ii va lua casa si o va da afara). Fiica ar dori ca mama ei sa se mute la cealalta casa cu sotul (cu care v-am spus ca nu se poatetrai) si ei sa ii ramana casa deoarece in trecut s-au inteles asupra casei (cand viata lor era linistita si echilibrata) fiica danu-i fratelui ei o anumita de suma de bani prin care renunta la dreptul lui asupra casei. Si acum situatia sta astfel mama nu ma vrea sa ii lase casa fetei, vrea divortul si implicit impartirea imobilului. Ce e de facut?

Alte discuții în legătură

Despre divort stefan25 stefan25 doresc sa pornesc o actiune de divort cum procedez si ce sanse am sa primesc tutela copilului (vezi toată discuția)
Divort-va rog un sfat sterea sterea Buna ziua! Numele meu este flori si anm o mica problema pe care nu prea stiu cum sa o rezolv. Sunt casatorita de 5 ani si de aproape un an nu ma mai inteleg ... (vezi toată discuția)
Divort dupa 3 luni ByOn ByOn buna seara . am o intrebare scurta .se poate divorta dupa 3 luni de casatorie daca nu au copii si nu a nimic de impartit? (vezi toată discuția)