avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Hotarare judecatoreasca
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Hotarare judecatoreasca

Am avut 2 intalniri de proces printre care ultima fiind pe data de 12.05.2011 si am aflat solutia "Solutie: Admite cererea. Obligă pârâtul să plătească reclamantei, născută la data de 23.12.1991, suma de 673,04 lei lunar cu titlu de pensie de întreţinere, de la data înregistrării cererii, respectiv 23.09.2010, şi până la terminarea studiilor, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 ani. Ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 12.05.2011. "

as dorii sa stiu cat timp am de asteptat pana primesc hotararea, si dupa ce o primesc si nu are loc nici o cale de atac din partea paratului cat mai am de asteptat pana imi primesc pensia?
Multumesc anticipat.
In principiu hotararea se motiveaza in cca 30 de zile si ea devine defintiva dupa expirarea termenului de recurs, daca nu se formuleaza calea de atac sau dupa solutionarea caii de atac.
Dupa ramanerea definitiva ar trebui sa primiti pensia de intretinere, in caz contrar puteti apela la executarea silita.
Paratul arela dispozitie 15 zile sa faca recurs de la data in care ii este comunicata sentinta.Daca nu face recus in cele 15 zile atunci hotararea devine definitiva si irevocabila si din acel moment este obligat sa plateasca, inclusiv din trecut (deci vreo 6000 de lei din trecut si pana azi, si lunar suma specificata). Daca nu plateste si nu face recus apelati la un executor judecatoresc.
Hotararile prin care se stabileste pensia de intretinere sunt executorii ( definitive)de la data pronuntarii lor, sens in care instanta in aceeasi data comunica angajatorului poprirea pe venitul paratului ( banuiesc ca pensia in favoarea dvs. a fost stabilita in functie de venitul realizat de catre parat, la dosarul cauzei fiind depusa o adeverinta cu venitul realizat).
Hotararile civile se redacteaza in termen de 30 de zile de la data pronuntarii lor, dupa care se comunica partilor.
De la data comunicarii va curge termenul de recurs de 15 zile, iar dupa expirarea termenului de recurs, daca niciuna dintre parti nu va formula recurs, hotararea va deveni irevocabila si puteti legaliza hotararea cu mentiunea definitiva si irevocabila.
In privinta primirii efective a sumei datorate de catre parat, unii angajatori popresc pe langa suma datorata lunar si diferenta de suma pe care paratul o datoreaza de la data introducerii actiunii la zi, esalonat, pana la epuizarea sumei iar altii popresc numai suma lunara stabilita cu titlu de pensie, caz in care pentru diferenta de suma va trebui sa va adresati unui executor judecatoresc.

Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Va multumesc mult pentru raspunsuri, m-am mai linistit putin deoarece am citit altundeva ca hotararea poate intarzia peste 3 luni.
Am primit hotararea acasa pe data de 16 si ma intrebam dupa acele 15 zile de recurs, daca nu se depunde nimic (adica nimeni nu face recurs) in cat timp mi-ar venii pensia?

Alte discuții în legătură

Cod procedura civila - divort laur77ro laur77ro Pe data de 24.09.2010 s-a admis cererea pentru desfacerea casatoriei in sedinta publica. Am primit comunicarea astazi (06.12.2010) prin Posta Romana. ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara laurali laurali Buna seara, In urma divortului instanta a stabilit o pensie alimentara pentru copil, pensie pe care tatal refuza sa ne-o dea pe motiv ca decizia inca nu ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara - data inceperii platii mihaelabellinvia mihaelabellinvia Buna ziua! Am avut in curs o ordonanta presedentiala care mi-a fost acceptata in parte, adica doar pensia alimentara, iar in hotarare scrie asa: \"Stabileşte ... (vezi toată discuția)