Pentru persoanele incadrate cu conventie civila, asociatia retine si declara:
- contributia de asigurari sociale de sanatate (5,5% angajat si 5,2% angajator);
- contributia de asigurari sociale (10,5% angajat si 20,8% angajator);
- contributia de asigurari pentru somaj (0,5% angajat si 0,5% angajator), cu exceptia persoanelor care au calitatea de pensionari;
- contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate (0,85% angajator);
- contributia angajatorilor in functie de clasa de risc, pentru asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, de la 0,15% la 0,85%, diferentiata in functie de clasa de risc, conform Legii nr. 346/2002.
nu se datoreaza contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale art. 2965 alin. (5) Cod fiscal
Asociatia depune lunar declaratia 112, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care datoreaza contributiile, completand sectiunea A din Anexa 1.2 Titlul IX^2 Cod fiscal, legile speciale privind contributiile sociale
De la începutul acestui an s-au schimbat formele de angajare în cadrul asociaţiei de proprietari. Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari, vă spune ce contracte se aplică fiecărui tip de angajat de la bloc.
- Administratorul, contabilul, îngrijitorul, instalatorul, mecanicul şi cenzorul din afara asociaţiei se pot angaja prin convenţie civilă de prestări servicii. În acest caz, asociaţia are ca obligaţii fiscale: impozitul, cotele pentru şomaj şi pensii pentru angajat. Nu se plătesc şomaj şi pensii în cazul pensionarilor şi al lucrărilor ocazionale. Contractul individual de muncă cu normă întreagă sau parţială e o altă variantă de angajare pentru administrator, contabil, instalator etc. În acest caz, obligaţiile fiscale sunt: impozitul, cotele pentru sănătate, şomaj şi pensii pentru angajat. Pentru angajator, există şi cotele pentru (ITM), accidente, boli profesionale, fondul de concedii şi creanţe salariale. Nu se plăteşte şomaj în cazul pensionarilor. Cea mai avantajoasă formă pentru asociaţie (plăteşte cu 30% mai puţine taxe) şi pentru persoană (aceleaşi drepturi pentru pensie şi şomaj ca în cazul unui contract de muncă) e convenţia civilă. Pentru toate taxele şi impozitele se completează Declaraţia unică 112, care se depune la Administraţia Financiară până la 1 iulie, după care se poate transmite online.
- Preşedintele, cenzorul, membrul de comitet se pot angaja prin contract de mandat. Obligaţiile fiscale sunt aceleaşi ca în cazul contractelor de muncă. Anul acesta, pentru contractele de mandat au crescut cheltuielile asociaţiei cu salariile cu 50%!
- Dacă prestatorul este persoană fizică autorizată, asociaţie familială, microîntreprindere, societate comercială sau altă formă juridică, există contractul de prestări servicii. Valoarea brută e mai mare, dar taxele nu mai sunt în sarcina asociaţiei.