avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA cazare hotel in UE
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

cazare hotel in UE

ce fac in cazul in care primesc o factura de cazare hotel din Austria
pe firma?Cum o declar ?
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 16:32, 3 Iunie 2011
Factura e cu TVA de Austria, nu?
banuiesc ca factura contine tva austriac, corect?
Parerea mea este ca sunt servicii de turism, servicii prestate in Austria, scutite de tva ( art.152 CF). Cititi in CF si la locul prestarii art.133. Nu declarati decat la achizitii scutite in decontul 300 de tva.
Eu primeam regulat de la administratorul firmei facturi de cazare de la hoteluri din
Austria si toate erau cu TVA.
Din pacate nu stim care este situatia cu aceasta factura, cred ca ar trebui sa asteptam sa ne raspunda irinadiana.

Intre timp, permiteti-mi sa clarific unele aspecte:
La articolul 152 este vorba de agentii de turism. Daca factura este emisa de o agentie, atunci se aplica acest articol.
Daca factura este emisa de hotel, atunci se aplica alin4) a articolului 133 care spune ca locul prestarii pt cazare este locul unde se afla hotelul.

"ART. 133
Locul prestării de servicii
(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) şi (3), pentru următoarele prestări de servicii, locul prestării este considerat a fi:
a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestările de servicii efectuate în legătură cu bunurile imobile, inclusiv serviciile prestate de experţi şi agenţi imobiliari, de cazare în sectorul hotelier sau în sectoare cu funcţie similară, precum tabere de vacanţă sau locuri amenajate pentru camping, ... "
Eu am inteles din cele scrise de irinadiana astfel: are o factura de servicii hoteliere din Austria, deci locul prestarii serviciilor respective este in Austria, si nu in Romania, deci daca locul prestarii serviciilor nu se incadreaza in regula generala, ci in exceptiile prevazute de art 133 alin 4 din Codul fiscal (locul prestarii serviciilor fiind la sediul prestatorilor), atunci operatiunea nu este impozabila in Romania, fiind impozitata de regula la prestator.
Concluzie :
Serviciile de cazare facturate de catre firme platitoare de tva din tari membre UE , unei firme din Romania , sunt neimpozabile si se inregistreaza in decontul de TVA la randul “Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile”.

Intrebare pt c_barta: daca primeati ''regulat de la administratorul firmei facturi de cazare de la hoteluri din Austria si toate erau cu TVA'' cum oare le inregistrati???
Multumesc pentru clarificari! cred ca au fost de folos irinadianei!

Alte discuții în legătură

Factura fara tva ? kerekesmargo kerekesmargo o casa de copiii( non profit ,inregistrat ca platitor de tva) primeste bani de la o fundatie din UE (neplatitor de tva) pentru acoperirea cheltuielilor privind ... (vezi toată discuția)
Tva-operatiuni neimpozabile roxanag roxanag O agentie de turism din Romania vinde ofera pachete turistice( pentru a vizita Romania),catre persoane juridice din UE.Este acesta operatiune neimpozabila ... (vezi toată discuția)
locul prestarii serviciilor janis janis O agentie de turism din Romania vinde pachete turistice (cazare, masa) unor persoane neimpozabile din Romania, furnizorul serviciilor fiind o agentie din ... (vezi toată discuția)