avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA factura fara tva ?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

factura fara tva ?

o casa de copiii( non profit ,inregistrat ca platitor de tva) primeste bani de la o fundatie din UE (neplatitor de tva) pentru acoperirea cheltuielilor privind transportul si cazarea copiilor cu ocazia unei excursii in UE
fundatia solicita factura , cum se emite cu tva sau fara tva ?
pe factura putem scrie "recuperarea cheltuielilor de transport si cazare"
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 10:02, 5 August 2011
Sper sa va ajute informatiile urmatoare.

Se presupune cazul unei societati care primeste facturi pentru un pachet de servicii turistice de la o agentie de turism care aplica regimul special pentru agentiile de turism (TVA inclusa) si este nevoita ulterior sa refactureze costurile catre un tert. Prin urmare, trebuie stabilit ce regim de TVA va aplica societatea la refacturare si daca va fi aplicat regimul special pentru agentiile de turism.

Intr-un astfel de caz, exista doua posibilitati, prima dintre acestea luand in calcul refacturarea in regim de scutire de TVA, atunci cand calatorul este o persoana fizica sau locul serviciilor turistice este in afara Romaniei, avand in vedere prevederea expresa de la art. 151^1 alin. (7) din Codul fiscal, ce stabileste obligatia aplicarii regimului special de scutire, chiar daca agentia ar fi optat pentru plata TVA si renuntat la regimul special de scutire.

In al doilea caz, se va factura cu TVA in cotele prevazute de art. 40 din Codul fiscal, (9% pentru cazare, scutit daca locul prestarii este in afara Romaniei conform art. 133; 24% pentru celelalte servicii refacturate, ce nu pot fi incadrate la servicul unic al agentiei de turism).

In acest sens, sunt luate in considerare aspectele legislative incluse la art. 133 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, care precizeaza ca o persoana impozabila care desfasoara si activitati sau operatiuni care nu sunt considerate impozabile in conformitate cu art. 126 alin. (1) - (4) este considerata persoana impozabila pentru toate serviciile care i-au fost prestate.

Mai mult, potrivit art. 151^1 alin. (1) din Codul fiscal, prin agentie de turism se intelege orice persoana care in nume propriu sau in calitate de agent, intermediaza, ofera informatii sau se angajeaza sa furnizeze persoanelor care calatoresc individual sau in grup, servicii de calatorie, care includ cazarea la hotel, case de oaspeti, camine, locuinte de vacanta si alte spatii folosite pentru cazare, transportul aerian, terestru sau maritim, excursii organizate si alte servicii turistice. Agentiile de turism includ si touroperatorii.

Se considera ca aceasta activitate de refacturare costuri nu este o activitate de intermediere, ci este o prestare de servicii de decontare a unor costuri, iar societatea nu poate fi considerata comisionar si agentie de turism.

sursa: [ link extern ]
nu am inteles trebuie cu tva sau fara ?
totusi nu este o prestare de servicii , ci o recuperare de cheltuieli , nu se incadreaza in art.128-130 care este obligatoriu pt a fi operatiuni impozabil
intrebarea mea este : casa de copii detine o factura de la prestatorul de servicii pentru cheltuielile efectuate cu organizarea excursiei?
daca da, cine este acest prestator?

detine o factura fara tva pentru transport in pe ruta RO-HU , o factura fara tva pt cazare in ungaria
parerea mea este ca poate aplica structura de comisionar si sa refactureze aceste servicii fara tva, intrucat transportul international de persoane este scutit de tva, iar locul prestarii serviciilor de cazare este considerat a fi ungaria (locul unitatii hoteliere)
ceea ce nu inteleg este cum de factura de cazare este fara tva!?!?
ar fi trebuit sa contina tva unguresc.

Alte discuții în legătură

Obligativitate utilizare cont 462 agentie turism wwitza wwitza O agentie de turism are obligativitatea utilizarii inregistrarilor prin cont 462 a pachetelor turistice refacturate? Si daca da, care este baza legislativa ... (vezi toată discuția)
Tva-operatiuni neimpozabile roxanag roxanag O agentie de turism din Romania vinde ofera pachete turistice( pentru a vizita Romania),catre persoane juridice din UE.Este acesta operatiune neimpozabila ... (vezi toată discuția)
Refacturare servicii și bunuri adrianvasile2006 adrianvasile2006 Activitatea unei agentii de publicitate consta in organizarea anumitor evenimente pentru clienti sau campanii de promovare. In acest scop multe din ... (vezi toată discuția)