O agentie de turism are obligativitatea utilizarii inregistrarilor prin cont 462 a pachetelor turistice refacturate? Si daca da, care este baza legislativa pentru aceste inregistrari?
Agentia de turism pe care am preluat-o a avut pana in prezent inregistrarea facturilor prin 462 si doar comisionul pe venit, cand avea facturi pe regim special si restul, biletele de avion si cazarea cu regim normal de tva, inregistrate in totalitate pe cheltuieli si venituri.
Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns in aceasta privinta.
#-o
Da aveti perfecta dreptate insa, poate nu m-am exprimat eu clar si de aici confuzia, am voie sa folosesc 462 doar pentru serviciile cu tva inclus, pachete turistice si pentru cele cu regim normal de tva sa imi inregistrez veniturile si cheltuielile normal, fara 462?
Va mutlumesc mult pentru raspuns.
Prin 462 se inregistreaza acele pachete/servicii pentru care percepeti comision, facturile de functionare " normal"
Pachetul de servicii turistice, definit de Ordonanta Guvernului nr. 107/1999, este combinatia prestabilita a cel putin doua dintre urmatoarele trei grupe de servicii, cu conditia ca durata neintrerupta a acestora sa depaseasca 24 de ore sau sa cuprinda o innoptare, si anume:
a) transport;
b) cazare;
c) alte servicii, fără legătură cu transportul sau cazarea sau care nu sunt accesorii ale acestora şi care reprezintă o parte semnificativă a pachetului de servicii turistice, cum ar fi: alimentaţie, tratament balnear, agrement şi altele asemenea;
Poate sunt eu intr-o mare eroare insa la art. 129 alin 2 din codul fiscal se mentioneaza ca:
"Atunci când o persoană impozabilă care acţionează în nume propriu, dar în contul altei persoane, ia parte la o prestare de servicii, se consideră că a primit şi a prestat ea însăşi serviciile respective."