avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum poti intra in somaj daca patronul are datorii la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum poti intra in somaj daca patronul are datorii la stat?

Patronul nu-mi poate da somaj pentru ca nu are platite datoriile la stat (CAS, somaj..), nici la el nu pot ramane pentru ca nu plateste si ar vrea sa inchida societatea. Exista vreo solutie prin care as putea intra totusi in somaj?
Contributiile la somaj sunt foaret mici 0.5% din salariul realizat, nu este un efort mare zic eu pentru angajator ca sa vi le plateasca
Este adevarat sunt mici datoriile la somaj, dar pretinde ca nu i se accepta doar plata somajului ci si celelalte datorii. care sunt destul de substantiale.
Sa palteasca doar partea cu somajul, se poate.
max2 a scris:

Este adevarat sunt mici datoriile la somaj, dar pretinde ca nu i se accepta doar plata somajului ci si celelalte datorii. care sunt destul de substantiale.

Acordarea somajului nu este conditionata si de plata celorlate contributii datorate bugetului de stat.
Incercati sa-l convingeti sa plateasca macar contributiile pentru somaj , daca nu puteti deschide o actiune in instanta impotriva acestuia pentru a fi obligat la plata acestora.
1. Legea 76/2002 s-a modificat in sensul ca perioadele in care s-au datorat contributiile individuale de asigurari pentru somaj in conformitate cu prevederile prezentului articol constituie stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor pentru somaj.
2. Adica nu trebuie neaparat sa fie platite contributiile ci numai sa fie datorate. Asta inseamna ca angajatorul sa intocmeasca si sa depuna declaratiile nominale lunare.
3. Din Legea 76/2002:
Art. 37.
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.
...
4. Asadar legea spune au datorat nu au platit.
5. Asadar intocmiti-va dosarul si inregistrati-va la Agentia de Somaj.
6. Nu patronul "va da somaj" ci statul prin Agentia de Somaj.

Alte discuții în legătură

Neplata salariilor codulmuncii codulmuncii La multi ani, Hristos a inviat. Daca un salariat a castigat in instanta drepturile salariale pe perioada cat a fost concediat ilegal, neplata acestor salarii ... (vezi toată discuția)
Neplata somajului de catre angajator PYZY PYZY Ce se poate face in cazul cand un salariat este concediat,cu drept de somaj,dar angajatorul nu si-a platit contributiile la somaj si sanatate pana in momentul ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie de somaj? ninavulcan ninavulcan Daca pe 04 martie am facut un an de la angajare,iar pe 05 martie am intrat in preaviz pana pe 02 aprilie ,pot beneficia de somaj? (vezi toată discuția)