avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de indemnizatie de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de indemnizatie de somaj?

Daca pe 04 martie am facut un an de la angajare,iar pe 05 martie am intrat in preaviz pana pe 02 aprilie ,pot beneficia de somaj?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:29, 23 Aprilie 2012
1. Da, in aceste conditii veti putea beneficia de indemnizatie de somaj (perioada de preaviz este vechime in munca, satgiu de cotizare pentru pensie, sanatate si somaj).

2. Daca aceste luni sunt sigurele lucrate de dvs. in ultimele 24 de luni trebuie sa vedeti daca in aceste luni ati avut si concedii medicale si concedii fara plata care nu constituie stagii de cotizare la somaj (si in aceasta situatie s-ar putea sa nu mai aveti cele 12 luni cotizate la somaj, necesare pentru a beneficia de indemnizatie de somaj).
Multumesc.O alta intrebare:daca angajatorul nu a platit in ultimele trei luni ,trebuie sa platesc eu acea cotizatie ?
1. Nu trebuie sa platiti dvs. ceea ce vi s-a retinut deja pe statul de plata.

2. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:

Art.5
...
V. stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj;
...
Art. 37.
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.

3. Asadar nu e nevoie sa fie platita contributia pentru a se considera stagiu de cotizare ci ea trebuie numai sa fie datorata.

4. Aceasta datorie reiese din declaratiile lunare depuse de angajator la Administratia fiscala.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Aprilie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Si totusi imi cer sa achit cotizatia prin mandat postal!Culmea este ca am colegi in aceeasi situatie , dar din alte 2 judete , carora li s-au acceptat actele fara sa li se ceara sa plateasca. Nu-i o suma mare ,dar nu vreau sa o dau atat timp cat nu e corect.Ma pot adresa cuiva?
Adresati-va conducerii AJOFM-ului respectiv aratandu-le textul de lege sau ANOFM-ului ori Ministerului Muncii - foruri superioare acestuia..

Alte discuții în legătură

Mai este necesara anexa 26 pentru somaj? Valeriu TUDOR Valeriu TUDOR 1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca: [b]Art.5[/b] ... [b]V. stagiu de cotizare[/b] - ... (vezi toată discuția)
Anexa 26 ContSters193525 ContSters193525 Imi raspundeti va rog la 2 intrebari : 1.Ce trebuie trecut la punctul B care are urmatorul continut: \\" - pentru ... (vezi toată discuția)
Criterii de acordare somaj ContSters75393 ContSters75393 Buna ziua .Spre exemplu daca sotia mea are infiintat un srl si eu as beneficia in conditiile legii de somaj(sunt angajat la o alta firma de 2 ani ) pot sa mai ... (vezi toată discuția)