avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Se poate opta pentru pensia sotului?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Se poate opta pentru pensia sotului?

buna ziua, este vorba despre mama mea care a primit decizia medicala de incadrare in gradul II de invaliditate si as dori sa depun dosarul la casa de pensii.
intrebarea mea este daca se poate opta pentru pensia sotului decedat in conditiile urmatoare : -sotul a decedat in 1995; -nu era pensionar cand a decedat;
este posibil acest lucru? daca da, care sunt demersurile?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:10, 2 Iunie 2011
Dupa cum chiar d-voastra ati spus : "se poate opta pentru pensia sotului?"Pentru pensia sotului in anumite conditii se poate opta, insa din pacate sotul decedat nu avea calitatea de pensionar.
In concluzie, neexistand nici o pensie de pe urma dansului, raspunsul este ca nu se poate.
LEGE Nr. 263 din 16 decembrie 2010
privind sistemul unitar de pensii publice

Art. 83
Pensia de urmaş se cuvine copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.
Art. 85
(1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.
Art. 86
(1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin un an.

Art. 89
(1) Pensia de urmaş se stabileşte, după caz, din:
a) pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat;
1. Legea 263/2010 spune:
Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

2. Asadar luati actele tatalui dvs., mergeti la Casa de Pensii sa verifice daca indeplinea conditiile de pensionare si daca da atunci mama dvs. poate opta pentru pensia de urmas.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor ankina ankina Buna ziua, tatal meu a decedat in urma cu o luna, era salariat avea 56 ani. Mama mea abia acum a depus dosarul pt.pensie anticipata(are 54 ani) ma intereseaza ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas milan12 milan12 Tatal meu a decedat in 2011 din cauza tuberculozei,era pensionat pe caz de boala din anul 2008,mama are 53 de ani, au fost casatoriti 32 de ani.intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas sotie supravietuitoare Pepiofi Pepiofi Stimate Doam, (Doamna)-daca nu este problema, mai am o intrebare. Tatal meu a decedat de o luna . Mama are dreptul de pensie de urmas , dupa 51 de ani de ... (vezi toată discuția)