avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Tatal meu a decedat in 2011 din cauza tuberculozei,era pensionat pe caz de boala din anul 2008,mama are 53 de ani, au fost casatoriti 32 de ani.intrebarea mea este daca mama are dreptul la pensie de urmas.daca da cu ce conditi?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: milan12 , utilizator 19:58, 28 August 2013
Va beneficia de pensie de urmas la implinirea varstei standatd de pensionare.

Preizati,luna si anul nasterii.
1960 septembrie
1. Pentru o femeie nascuta in septembrie 1960 varsta standard de pensionare este de 61 de ani si 10 luni.

2. In iulie 2022 poate solicita pensie de urmas.

3. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
...

Art. 86
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.

(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).
Va multumesc foarte mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas - sotie supravietuitoare selon87 selon87 Va salut si va multumesc anticipat pentru sprijinul acordat ! Succint, va expun situatia : Casatoria s a infaptuit in Februarie 2001- decesul sotului in ... (vezi toată discuția)
Dreptul la o parte din pensia celui decedat Maria.g Maria.g Tatal meu a decedat in ianuarie fiind pensionar de stat cu o pensie de 800 lei.as vrea sa stiu daca mama mea(care in prezent are o pensie CAP de 370 lei) are ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor 72NYK 72NYK Buna ziua, In cazul in care unul dintre parintii mei, respectiv tatal a decedat, mama mea are dreptul la pensie de urmas. Mentionez ca tatal meu avea o pensie ... (vezi toată discuția)