Daca indeplineste conditiile prevazute la art. 67 sau art. 68 din Legea nr. 19/2000, sigur ca poate beneficia. Avand pensie proprie, are dreptul sa opteze pentru cea mai avantajoasa.
Cuantumul pensiei in cazul unui singur urmas este jumatate din punctajul mediu anual al sustinatorului decedat, nu jumatate din cuantumul pensiei acestuia (adica, acest cuantum va fi mai mic decat jumatate din cuantumul pensiei). Spuneti-i mamei sa faca cerere in vedere acordarii pensiei de urmas si sa scrie ca opteaza pentru pensia cea mai avantajoasa.
Art. 67
(1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.
(2) În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.
Art. 68
(1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 1 an.
(2) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă, a unei boli profesionale sau tuberculozei şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o pătrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3).