avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 853 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... asociatiile de propietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

asociatiile de propietari

In asociatia din care fac parte, nu s-au facut alegerile noului comitet executiv , nici pana la ace4asta data.In martie, cand trebuia sa se aleaga,erau prezenti in sala , aproximativ 40 propietari. Un propietar, care urmarea si dumnealui sa fie ales, avea pregatit un tabel cu semnaturile a 28 de propietari care nu au venit la sedinta. Cand s-a trecut la alegeri, orice propunere din sala era in minoritate pentru ca dumnealui reprezenta , deci 29 propietari!!!!!! .Deci toti cei prezenti au venit degeaba ca nu au putut sa-si aleaga pe cine dorea. Iata ce lege,reglementeaza functionarea asociatiilor de propietari. Poate cineva sa-mi spuna cum trebuie procedat legal si corect?
Cel mai recent răspuns: s.c.serv ad loc s.r.l. , utilizator 17:38, 3 Iunie 2011
Ca sa ne lamurim, citez prevederile din legea 230/2007:
Art. 25. -
(1) Pentru adoptarea hotărârilor în adunarea generală a asociaţiei de proprietari, se vor avea în vedere următoarele:
c) proprietarul poate fi reprezentat în adunarea generală de către un membru al familiei sau de către un alt reprezentant care are o împuternicire scrisă şi semnată de către proprietarul în numele căruia votează;
d) un membru al asociaţiei de proprietari poate reprezenta unul sau mai mulţi membri absenţi, dacă prezintă împuternicire semnată de către proprietarii în numele cărora votează;

Asadar reprezentantul prezinta in adunarea generala acea imputernicire semnata de proprietarii... Legea nu prevede ca aceste imputerniciri sa fie autentificate la notariat, sa fie inregistrate la presedintele asociatiei..., ci se prezinta cu imputernicirea semnata...
Dar citind cu atentie legea si normele gasim ca aceste imputerniciri au valabilitate doar la prima sedinta la prima comvocare, pentru ca la reconvocare, asa cum prevede legea hotararile se iau prin votul majoritatii celor prezenti, indiferent de numarul acestora.
Asadar ca cineva cu mai multe imputerniciri sa se poata impune in adunarea generala, ar trebui ca la acea prima adunare sa fie cel putin jumatate plus unul din numarul toatal de proprietari cu tot cu umputerniciri.
Ori in mesajul de mai sus se spune ca erau prezenti vreo 40 de proprietari, prezenti fizic. Daca cei 40 plus cei 28 reprezentati de cel in discutie depaseau impreuna mai mult de jumatate din numarul proprietarilor, inseamna ca adunarea era statutara. Dar cei 40 prezenti erau oricum mai multi decat cei 28 reprezentati de omul nostru. Pai daca acesta venea cu o propunere care nu convenea celor 40, nu avea nici o sansa sa castige votul. Cei 40 erau oricum mai multi decat cei 28 reprezentati. Unde-i problema? Se spune ca degeaba au votat la o propunere vreo 20 impotriva ca cetateanul a ridicat mana pentru cei 28 si s-a impus, dar nu ne spuneti cum au votat ceilalti 20 din toatalul de 40 prezenti. Poate si acestia au fost decord cu cei 28 reprezentati.
Tot din L.230/2007:
"Art. 24. - (1) Adunarea generală poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari (jumătate plus unu) sunt prezenţi personal sau prin reprezentant legal."
Oare toti cei 40 sau 28 sunt membri ai asoc?
Cele mai multe discutii apar dupa sedinta cand se constata ca din cei 68 prezenti, vreo 20 sunt chiriasi sau proprietari noi care nu sunt membrii, dar au participat si votat.
Treburile merg bine in asoc in care exista armonie, civism, etc.
Daca eu iti dau imputernicire legala sa-mi reprezinti interesele functie de temele dezbatute in sedinta, despre care am luat la cunostinta, iar tu mi le rastalmacesti in interesul tau si in defavoarea mea, atunci pot sa te trag la raspundere.
Astai diferenta dintre o foie semnata la usa, “da sa fie inregistrata la presedinte” si altfel este ca pres sa aiba o foaie legala cu optiunile mele si de care poate tine cont la numaratoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imputernicire adunare generala timpuriu timpuriu este nevoie de imputernicire, pantru participare la adunarea generala, a unui membru din familie a unui propietar ? (vezi toată discuția)
Demisie comitet asociatie proprietari corneliacr corneliacr In curand vom avea o sedinta convocata ca urmare a demisiei presedintelui si a celorlalti doi membri ai comitetului executiv. Toti stim motivele, nu sunt ... (vezi toată discuția)
Adunarea generala a asociatiei de proprietari aureliandumitru aureliandumitru Buna ziua , As vrea sa inteleg care este diferenta dintre cele doua alineeate (c)si respectiv (d) ale art. 25 . La adunarea generala de la inceputul anului ... (vezi toată discuția)