avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Despagubirea firmei care a solicitat racordarea la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Despagubirea firmei care a solicitat racordarea la reteaua de gaz, firma investind in bransament

Ca urmare a solicitarii de acces la reteaua de gaz dintr-un bloc cu mai multe scari, am fost obligat sa fac o investitie de marire a capacitatii bransamentului si de schimbare a regulatoarelor la doua scari de bloc.La momentul acestei investitii cele doua scari nu aveau contorizare individuala pe scara. Este normal sa cer despagubire, acum cand una dintre scari a facut aceasta contorizare individuala?
Cei de la Distrigaz spun ca investitia mea a intrat in patrimoniul Distrigaz si ca nu pot cere despagubire.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:33, 10 Iunie 2011
Este posibil ca in acordul Distrigaz sa se prevada situatia juridica a "investitiei".
Verificati ce ati semnat.Cand s-a efectuat lucrarea?
Se intampa adesea ca primul proprietar care-si instaleaza centrala termica proprie, sa suporte cheltuielile pentru distribuitor si coloanele noi. Si-acesta devine "proprietar al noii coloane". Toti cei care-si instaleaza CT dupa aceea vor trebui sa solicite acordul scris ala acestui "proprietar de coloana" si sigur ca trebuie sa suporte o suma, in asa fel ca primul sa-si recupereze cheltuiala.
Iar furnizorul de gaz este de acord si respecta aceste intelegeri intre oameni.
Daca dumnaevoastra furnizorul spune ca investitia a intrat in patrimonil sau, trebuie sa verificati, asa cum s-a spus mai sus, ce intelegeri, aprobari, contract ati semnat atunci cand ati facuta lucrarea. Este posibil sa aiba dreptate furnizorul.
Din cate stiu eu delimitarea dintre intalatia furnizorului si cea a consumatorilor finali (daca discutam de un imobil) se face prin acel bransament unde se monteaza regulatorul de presiune, acesta din urma fiind proprietatea furnizorului.
Sigur ca in cazul unui consum mai mare fata de cel cerut prin proiectul initial, impune modificari ale dimensiunilor instalatiei cat si schimbarea regulatorului, iar toate aceste modificari le achita cel care solicita acest lucru.
Pentru ca am doua exemple cunoscute de mine, unul pe partea de gaz - o ruda de-a mea si-a construit o casa aflata la o distanta oarecare de reteaua principala de gaz si pentru ca vroia sa devanseze programul de investitii / dezvoltarea retea gaze naturale, a mers la firma, a propus achitarea costurilor, gandind ca la un moment dat cand prin zona se vor muta si alti vecini sa-si recupereze din investitie... Din cate am inteles, i s-a explicat inca de la inceput ca acest lucru nu se poate, ca dezvoltarea retelei intra automat in patrimoniu furnizorului, ca este emisa chiar o lege in acest sens. Avand in vedere ca suma era destul de mare, eu initial am zis ca nu se poate, dar uite ca, chiar se poate! Nu stiu legea care confera aceste drepturi, poate doamna avocat cunoaste mai bine acest aspect.
Cum spuneam, mai cunosc un exemplu, dar pe energie electrica - care este exact la fel. Devansezi investitia retelei sau ma rog, ii modifici parametrii initiali, achiti costul, dar "pierzi cu flori la palarie" dreptul de proprietate!

Insa daca discutam de reteaua interioara, aici intervin alte aspecte. Proprietarul de drept al instalatiei poate fi as. prop. sau ma rog, doar o parte dintre proprietari. Cine mai doreste sa se racordeze, cere acordul proprietarului, in schimb, umbla la monetar...
Ma confrunt si eu cu aceeasi problema: firma la care lucrez dupa ce a suportat integral costul conductei de gaz de la furnizor pana la sediul sau, a fost nevoita sa incheie un proces-verbal de predare-primire a acestei conducte catre furnizorul de gaz, gratuit!Acum a aparut in zona un dezvoltator ce a construit un bloc de locuinte si vrea sa se racordeze la aceeasi retea de gaze.
Intrebare: ce baza legala am sa-i cer acestuia sa ne achite c/parte din lucrare daca nu suntem oficial propriatarii conductei respective?Fiind vorba de o persoana juridica nu putem incasa banii decat cu documente.
Pai daca aveti acel proces verbal de predare-primire a conducteu catre furnizor, cititi-l cu atentie si vedeti ce ati prevazut acolo. Ati predat-o fara vreo pretentie ca proprietari, ati predat-o dar ramanand dumneavoastra proprietari iar furnizorul o intretine...? In functie de continutul acestui PV puteti sau nu sa aveti unele drepturi.
Apoi, asa cum se obisnuieste, oricine vrea sa se branseze la o coloana de gaz, solicita acceptul proprietarului. Logic, furnizorul o sa-l trimita pe antreprenor la dumneavoastra sa-i dati acordul daca in evidentele lor, dumneavoastra figurati ca proprietar al coloanei respective.
In ce priveste modul de incasare a banilor dv spuneti ca "nu putem incasa banii decat cu documente". Pai sa ajungeti dumneavoastra in aceasta faza, ca sunt multe modalitati de a incasa legal orice sume si de la oricine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Racordare gaze Iuli34 Iuli34 Bună ziua, locuiesc la curte, pe un drum de servitute, fiind ultima locuință construita, ca și poziție. Locuinta a fost racordata la rețeaua de gaze ... (vezi toată discuția)
Buna dimineata am realizat o extindere a conductei de gaze pe ... cataliniorga75 cataliniorga75 Buna dimineata Am realizat o extindere a conductei de gaze pe un drum de servitute unde sunt mai multi proprietari in 2020 Investitia a fost achitata in ... (vezi toată discuția)
Acord acces coloana de gaze goggy goggy Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea problema: locuiesc la parter intr-un bloc de 7 etaje, pe o scara unde deja a fist trasa o conducta de gaze, investitorul ... (vezi toată discuția)