avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva teren
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva teren

Vreau ca societatea comerciala (perfect solvabila si activa, platitoare de TVA), care are in proprietate un teren intravilan construibil sa transfere acest teren catre mine (asociat in SRL cu 50%, nu sunt probleme cu celalalt asociat).

Vreau ca in final sa imi construiesc casa proprietate personala pe terenul respectiv.

Avand in vedere ca e teren construibil la o vanzare SC trebuie sa perceapa TVA, o suma considerabila. Pentru a evita plata acestui TVA am gasit urmatoarea varianta:

- societatea care are in proprietate terenul intravilan se autorizeaza cu cu codurile CAEN:
-- 6810 Cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii
-- 6820 Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate

- obtine autorizatie de constructie si construieste imobil cu destinatia locuinta. Deduce cheltuielile cu materiale si manopera, inclusiv TVA.
- da in chirie locuinta catre unul din asociati, respectand preturile pietei bineteles :). Daca bine am inteles, societatea poate sa dea in chiria si sa nu perceapa TVA, chiar daca este platitoare de TVA?
- Dupa vreo 2 ani de cand este data in folosinta constructia societatea o vinde impreuna cu terenul fara sa ceara TVA, avand in vedere ca sunt indeplinite conditiile din codul fiscal: constructia are valoare mai mare decat terenul, nu mai este constructie noua (avand in vedere ca au trecut 2 ani de la darea in folosinta), sunt pe acelasi CF. Aici am o nelamurire legata de formularea din norma "identificat printr-un singur număr cadastral": [ link extern ]

Expertul topo imi zice ca niciodata nu a vazut o cladire care sa aiba alt numar cadastral decat terenul si intotdeauna daca terenul are numarul XYZ, atunci cladirea va avea numarul XYZ-c1 (de la cladire 1 sau corp 1). Deci nu inteleg ce e cu cerinta asta? Si in ce conditii nu este indeplinita si daca trebuie sa fac eu ceva special ca sa fie indeplinita.
- Societatea are de platit la stat 18/20 (adica 0.9) din TVA-ul dedus pe constructie (au trecut 2 ani din cei 20 in care ar trebui sa se "pierda/amortizeze" TVA-ul ala, stiti voi la ce ma refer chiar daca termenul nu este ce corect :) ).


E o varianta in care persoana fizica nu ar plati TVA pe teren, dar ar veni "cu ceva in plus".

Pentru ca 100 de oameni au 100 de pareri diferite am ajuns la concluzia ca nu am de ales altceva decat sa studiez cat mai multe surse si sa reusesc sa imi formez si eu o opinie cat de cat avizata.

E corect si legal rationamentul meu? :)

Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 3 Iunie 2011
waverider, utilizator
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 17:15, 9 Iunie 2011
Dar ce-ar fi daca ati face o divizare a societatii si sa treaca terenul pe o societate pe care o infiintati in acest scop, cu asociat unic, apoi o radiati si terenul trece in patrimoniul asociatului unic cu plata a 16% din valoarea de inventar.Si nu mai stati si 100 de ani dupa povestea asta.
Din cate stiu si in situatia asta se plateste TVA de catre persoana fizica, asociat.

Si oricum nu ma grabesc nicaieri, iar varianta expusa de mine mai are unele avantaje, deoarece sunt diverse deductibilitati. :)

Nu, se plateste nici un TVA, pentru ca nu se vinde trece prin efectul legii 31/1990
Ultima modificare: Vineri, 3 Iunie 2011
ContSters202274, utilizator
Dar varianta propusa de mine este in regula?

Vreo opinie? :)

Alte discuții în legătură

Tva vanzare cladiri el masri elena el masri elena Am vandut o cladire cu teren aferent (acelasi numar cadastral , valoarea terenului din contabilitate mai mica decat valoarea cladirii) fara tva in septembrie ... (vezi toată discuția)
Constructie care urmeaza sa fie inchiriata AlexT. AlexT. Sunt o societate platitoare de tva.Intentionez sa construiesc o cladire care apoi o voi inchiria. Am dreptul sa deduc tva-ul de la facturile de materiale ... (vezi toată discuția)
Tva teren intravilan construibil + cladire(locuinta) spin1968 spin1968 Buna ziua! Am un srl care a achizitionat un teren de 600 mp intravilan construibil in 2012. Vreau sa construiesc o locuinta in regie proprie si sa vand ... (vezi toată discuția)