avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Constructie care urmeaza sa fie inchiriata
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Constructie care urmeaza sa fie inchiriata

Sunt o societate platitoare de tva.Intentionez sa construiesc o cladire care apoi o voi inchiria.

Am dreptul sa deduc tva-ul de la facturile de materiale necesare constructiei?Daca eu voi factura chiria cu tva?

Cel mai recent răspuns: Cornelia Tulpan , Contabil 00:53, 19 Mai 2012
Indiferent cum veti inchiria, cu TVA sau scutit fara drept de deducere, aveti dreptul sa deduceti TVA la achizitionarea materialelor si/sau a facturilor emise de constructor, daca nu o faceti in regie proprie.

Singura diferenta va fi ca in momentul inchirierii, daca veti inchiria fara TVA, va trebui sa ajustati TVA dedus, aferent suprafetei inchiriate, iar daca veti opta pentru inchiriere cu TVA, fiind o operatiune scutita, va trebui sa depuneti o notificare la finante.
Ajustarea se face lunar, pe o perioada de 20 de ani, considerata din momentul inregistrarii in contabilitate a cladirii.
Va multumesc!
As dori sa mai fac o precizare.
Perioada de ajustare este de 20 de ani.
Daca veti inchiria fara TVA, ajustarea se face pentru suma ramasa din perioada de ajustare, o singura data pentru toata suma.
Spre exemplu, daca veti inregistra cladirea in contabilitate in anul 2013, perioada de ajustare de 20 de ani este pana in anul 2032 inclusiv.
Daca inchirierea fara TVA incepe in acelasi an, 2013, trebuie sa ajustati toata valorea TVA dedusa pentru realizarea cladirii, o singura data, in decontul din luna inchirierii.
Daca inchirierea fara TVA incepe in 2015 spre exemplu, ajustarea se va face pentru perioada ramasa de 18 ani, cu toata suma ramasa, aferenta celor 18 ani.
In aceste cazuri, ajustarea se face in favoarea statului.
Daca ulterior va hotarati sa inchiriati cu TVA, sa spunem in anul 2018, ajustarea se va face in favoarea dumneavoastra, cu toata suma, pentru perioada ramasa de 15 ani.
Daca inchiriati numai cu TVA, nu ajustati TVA.

Numărul ajustărilor poate fi nelimitat, acesta depinzând de modificarea destinaţiei bunului respectiv în perioada de ajustare, respectiv pentru operaţiuni care dau sau nu drept de deducere.(CF art.149 Norme metodologice)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deductibilitate tva sediu de firma alinaaugustina alinaaugustina In urma unui control de la administratia financiara sunt \"amenintata\" ca mi se va repune tva ul pe care l am dedus dupa finalizarea constructiei unui ... (vezi toată discuția)
Ajustarea tva la vanzarea unui imobil arp arp Buna ziua, societatea a achizitionat in 2007 un imobil nou construit de la o alta persoana juridica, aplicandu-se taxarea inversa. In 2009 intentionam sa ... (vezi toată discuția)
Calculez prorata florentyna florentyna in februarie 208 am vandut cladiri si terenuri din patrimoniu. in aceste cladiri si pe ac terenur imi desfasuram unul din obiectele mele de ... (vezi toată discuția)