avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA calculez prorata
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

calculez prorata

in februarie 208 am vandut cladiri si terenuri din patrimoniu.
in aceste cladiri si pe ac terenur imi desfasuram unul din obiectele mele de activitate.
cand am facturat nu am optat pt taxare ci am facturat cu scutire conf 141alin2, lit f.
intrebarea mea este voi calcula prorata la sfarsitul anului 2008?
la art 147alin7 scrie ca se exclud din calculul proratei valoarea oricarei livrari de bunuri de capital care au fost utilizate de persoana impozabila in activitatea sa economica.
cei de la finante spun ca ar trebui , ca nar trebui
ce sa fac?
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 21:36, 22 Ianuarie 2009
Nu am toate elementele dar poate va foloseste acest raspuns

Sunt două posibilităţi. Poţi opta pt. oricare dintre acestea:

1. Operaţiunea este scutită de TVA. Clădirea fiind veche nu se aplică derogarea. Deoarece s-a exercitat dreptul de deducere a taxei in momentul achiziţionării şi nu taxezi operaţiunea in momentul vanzării trebuie ajustata taxa dedusă iniţial. Din ajustare va rezulta o valoare de plată in favoarea statului.

2.Operaţiunea este scutită de TVA dar poţi să optezi pt. taxarea ei prin depunerea unei notificări la organul fiscal competent. In momentul vanzării se aplică taxare inversă, deoarece toate cele trei condiţii sunt indeplinite:
• operaţiunea se desfăşoară in Romania
• ambii parteneri participanţi la tranzacţie sunt innregistraţi in scopuri de TVA
• operaţiunea este taxabilă (prin opţiune, prin depunerea notificării)
Deoarece la achiziţie s-a dedus TVA-ul iar la vanzare operaţiunea este taxabilă nu mai trebuie ajustat TVA-ul deoarece se păstrează acelaşi regim de impozitare.

La optiunea pt. a doua variantă nu mai trebuie ajustat TVA-ul dedus iniţial şi astfel nu mai rezulta nici o sumă de plată in favoarea statului.


Si un raspuns de la ANAF

Avand in vedere numeroasele solicitari adresate institutiei noastre cu privire la ajustarea taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiei, constructiei, transformarii sau modernizarii bunurilor imobile, in principal legate de faptul ca unele persoane considera in mod eronat ca nu se aplica ajustarea in cazul in care pentru obtinerea unui bun imobil s-au aplicat masurile de simplificare, respectiv “taxare inversa”, va transmitem urmatoarele precizari, pe care va rugam sa le comunicati structurilor din subordinea dvs.



Ajustarea taxei pe valoarea adaugata se face distinct in functie de perioada in care bunul imobil a fost construit, achizitionat, transformat sau modernizat, respectiv înainte de data aderării, pentru care se aplica prevederile art. 161 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 343/2006 si dupa data aderarii pentru care se aplica prevederile art. 149 din Codul fiscal.

Mentionam ca prevederile privind ajustarea de la art. 149 si 161 din Codul fiscal se aplica atat de benefeciarii care au primit facturi cu taxa pe valoarea adaugata de la furnizori/prestatori pentru care s-a aplicat regimul normal de taxare, precum si de beneficiarii care au aplicat masurile de simplificare, respectiv “taxare inversa” prevazute la art. 160 din Codul fiscal.



Taxa pe valoarea adaugata aferenta constructiei, achiziţiei, transformarii sau modernizarii de bunuri imobile efectuate înainte de data aderării, pentru care persoana impozabila a avut dreptul de deducere integral sau partial, se ajusteaza potrivit prevederilor art. 161 din Codul fiscal si pct. 83 din normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile ulterioare aplicabile de la data de 1 ianuarie 2007, daca bunuri imobile sunt utilizate la sau dupa data aderarii in operatiunile scutite prevazute la art. 141 alin. (2) lit. e) si f) din Codul fiscal.

Perioada de ajustare a taxei aferente constructiei, achiziţiei, transformarii sau modernizarii de bunuri imobile efectuate înainte de data aderării, precum si a taxei aferente transformarii si modernizarii unui bun imobil dobandit inainte de data aderarii pentru care valoarea fiecărei transformări sau modernizări efectuate după data aderării nu depăşeşte 20% din valoarea bunului imobil sau a părţii acestuia, exclusiv valoarea terenului, după transformare sau modernizare, este de 5 ani.

Daca valoarea fiecărei transformări sau modernizări efectuate după data aderării asupra unui bun imobil dobandit inainte de data aderarii, depăşeşte 20% din valoarea bunului imobil sau a părţii acestuia, exclusiv valoarea terenului, după transformare sau modernizare, ajustarea se efectueaza intr-o perioada de 20 de ani.



Pentru bunurile imobile construite, achiziţionate, transformate sau modernizate dupa data aderării pentru care persoana impozabila a avut dreptul de deducere integral sau partial al taxei aferente, se aplica prevederile art. 149 din Codul fiscal si pct. 54 din normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile ulterioare aplicabile de la data de 1 ianuarie 2007.

Perioada de ajustare a taxei aferente construcţiei sau achiziţiei unui bun imobil, precum şi transformarii sau modernizarii unui bun imobil, dacă valoarea fiecărei transformări sau modernizări este de cel puţin 20% din valoarea totală a bunului imobil, astfel transformat sau modernizat, este de 20 de ani.

Spre deosebire de imobilele achizitionate, construite, transformate sau modernizate inainte de data aderarii, ajustarea taxei deductibile aferente bunurilor imobile achizitionate, construite, modernizate si transformate dupa data aderarii, in situatia in care transformările sau modernizările au o valoarea de cel puţin 20% din valoarea totală a imobilelor transformate sau modernizate, se efectueaza în situatiile prevazute la art. 149 alin. (4) din Codul fiscal.

Aceleasi ajustari care se fac in favoarea bugetului de stat,se fac si in favoarea persoanei impozabile care nu a dedus TVA si ulterior utilizeaza bunurile imobile pentru operatiuni taxabile.

Nu se efectueaza ajustarea la vanzarile sub pret intrucat prevederile art. 149 din Codul fiscal nu se refera la vanzarile sub pret.



In contextul celor mentionate mai sus, subliniem faptul ca aplicarea taxarii inverse la cumpararea, sau dupa caz constructia, modernizarea sau transformarea unui bun imobil, nu afecteaza operatiunea de ajustare, taxarea inversa reprezentand numai o masura de simplificare a platii taxei pe valoarea adaugata, dar totusi taxa este considerata dedusa.

Prin urmare, prevederile referitoare la ajustare se aplica in cazul in care orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de taxa conform art. 153 din Codul fiscal, a dobandit bunuri imobile pentru a caror livrare, respectiv constructie, modernizare sau transformare s-au aplicat masurile de simplificare, respectiv taxare inversa, pentru care nu s-a facut plata efectiva intre furnizor si beneficiar, dar prin evidenţierea de catre beneficiar a taxei atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa se considera ca taxa a fost achitata.

Prezentele precizari se refera la ajustarile pentru bunurile imobile, care sunt mai complexe, dar si in cazul bunurilor de capital, altele decat cele imobile, se realizeaza ajustarea in conformitate cu art. 149 din Codul fiscal, numai in cazul celor obtinute dupa data aderarii.

Un aspect foarte important care trebuie subliniat este acela ca in ambele situatii ajustarile pot fi realizate numai in cadrul periodei de ajustare. Dupa perioada de ajustare, indiferent de situatiile care intervin, nu se mai efectueaza ajustari.

Perioadele de ajustare sunt aceleasi indiferent de valoarea bunurilor, diferenta facandu-se numai intre bunurile imobile si alte bunuri de capital.

Procedura de ajustare este redata in normele de aplicare a Codului fiscal, cu exemplificarea celor mai relevante situatii.
va multumesc frumos pentru raspuns
cladirea este achizitionata in 2003 si s-a dedus atunci tva si a fost vanduta in 2008
deci pentru faptul ca au trecut ci 5 ani de ajustare eu nu trebuie sa mai calculez nimic?
cei de la finante mi-au spus la un control de fond pe care l-am avut in 2008 ca la sfarsitul anului trebuie sa calculez prorata.
nu inteleg de ce?
prorata se calculeaza in cazul in care cladirea era folosita in alt scop decat cel al activitatii mele, ceea ce nu s-a intamplat.
florentyna a scris:

va multumesc frumos pentru raspuns
cladirea este achizitionata in 2003 si s-a dedus atunci tva si a fost vanduta in 2008
deci pentru faptul ca au trecut ci 5 ani de ajustare eu nu trebuie sa mai calculez nimic?
cei de la finante mi-au spus la un control de fond pe care l-am avut in 2008 ca la sfarsitul anului trebuie sa calculez prorata.
nu inteleg de ce?
prorata se calculeaza in cazul in care cladirea era folosita in alt scop decat cel al activitatii mele, ceea ce nu s-a intamplat.



Nu cunosc toate datele problemei dumneavoastra, asa ca va redau 4 exemple pe care le regasiti aici:www.avocatnet.ro/content/art...

Ajustari ale TVA – Studiu de caz 1
- O persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA cumpara o cladire in Ianuarie 2007 pentru a o folosi pentru activitati taxabile. Valoarea cladirii 100,000 RON si TVA dedusa 19,000 RON. In Martie 2009 persoana impozabila vinde cladirea in regim de scutire

- Perioada de ajustare: 1 Ianuarie 2007 – 31 Decembrie 2026
- TVA dedusa initial in momentul achizitiei se ajusteaza o singura data in favoarea statului pentru perioada de ajustare ramasa:

Pentru 2007-2008 persoana impozabila pastreaza dreptul de deducere a TVA (19,000 x 2/20 = 1,900 RON)
TVA deductibila corespunzatoare perioadei 2009 – 2026 (19,000 x 18/20 = 17,100 RON) va fi considerata nedeductibila in decontul de TVA aferent ultimei perioade fiscale a anului 2009

Ajustari ale TVA – Studiu de caz 2
O persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA cumpara o cladire in aprilie 2007 pe care o foloseste pentru operatiuni scutite fara drept de deducere. In Iulie 2010 persoana impozabila decide sa vanda cladirea in regim de taxare
- Valoarea cladirii achizitionate: 200,000 RON
- TVA deductibila: 38,000 RON (ne dedusa)
- TVA de ajustat pe an: 38,000/20 = 1,900 RON
- Vanzare cu TVA in Iulie 2010 pentru 50,000 RON (19% TVA colectata: 9,500 RON)
- TVA nededusa pentru 2007-2009: 1,900 x 3 ani = 5,700 RON
- TVA deductibila se ajusteaza in favoarea persoanei impozabile pentru perioada de ajustare ramasa incluzand si anul in care s-a efectuat vanzarea (2010-2026): 1,900 x 17 ani = 32,300 RON

Totusi, persoana impozabila are dreptul sa deduca doar 9,500 RON (limitata la nivelul TVA colectata) in decontul de TVA aferent lunii Iulie 2010
Ajustari ale TVA – Studiu de caz 3
O persoana impozabila achizitioneaza o cladire cu TVA in Aprilie 2005 pe care o inchirieaza cu TVA in proportie de 70% incepand cu aceeasi luna. In ianuarie 2008 proprietarul anuleaza optiunea de taxare a inchirierii pentru intreaga cladire.
- Perioada de ajustare este Aprilie 2005 – Martie 2010
- Calculul TVA ce trebuie ajustata se face lunar
- TVA supusa ajustarii corespunzatoare fiecarui an este o cincime din TVA dedusa initial care apoi se imparte la 12
- In Ianuarie 2008 proprietarul decide sa inchirieze intreaga cladire fara TVA
- TVA dedusa initial la achizitie este ajustata o singura data in favoarea statului pentru perioada de ajustare ramasa (27 luni)
- TVA deductibila aferenta perioadei Ianuarie 2008 – Martie 2010 (27 luni) va fi considerata nedeductibila in decontul de TVA aferent lunii Ianuarie 2008

Exemplu numeric
- Valoarea cladirii achizitionate: 30,000,000 RON
- TVA deductibila: 5,700,000 RON
- TVA dedusa:
5,700,000 x 70% = 3,990,000 RON
- TVA deductibila ajustata in favoarea statului pentru perioada de ajustare ramasa, incluzand si anul in care regimul de taxare a fost schimbat:
3,990,000/5/12 = 66,500/luna
60 luni – 33 luni = 27 luni
27 luni x 66,500 RON = 1,795,000 RON TVA

Ajustari ale TVA – Studiu de caz 4
Exemplu: o persoana impozabila achizitioneaza o cladire in Noiembrie 2006 pe care o vinde unui client in regim de leasing cu TVA (conform legislatiei in vigoare la acea data); in Ianuarie 2007 nu opteaza pentru taxare; intreaga cladire fiind in regim de leasing fara TVA

- Perioada de ajustare: Noiembrie 2006 – Octombrie 2011
- Calculul TVA ce trebuie ajustata se face lunar
- TVA supusa ajustarii corespunzatoare fiecarui an este o cincime din TVA dedusa initial care apoi se imparte la 12
- In Ianuarie 2007 proprietarul cladirii schimba regimul de taxare (fara TVA)
- TVA dedusa initial la achizitie este ajustata o singura data in favoarea statului pentru perioada de ajustare ramasa (58 luni)
- TVA deductibila aferenta perioadei Ianuarie 2007 – Octombrie 2011 (58 luni) va fi considerata nedeductibila in decontul de TVA aferent lunii Ianuarie 2007

Exemplu numeric
- Valoarea cladirii achizitionate: 200,000 RON
- TVA deductibila: 38,000 RON
- TVA deductibila de ajustat lunar: 38,000/5/12 = 633 RON
- Leasing fara TVA incepand cu luna Ianuarie 2007:
- TVA dedusa pentru Noiembrie 2006 – Decembrie 2006: 633 x 2 luni = 1,267 RON
- TVA deductibila ajustata in favoarea statului pentru perioada de ajustare ramasa incluzand si anul pentru care optiunea de taxare nu a fost exercitata (Ianuarie 2007 – Octombrie 2011): 633 x 58 luni = 36,733 RON care se raporteaza in decontul de TVA aferent lunii Ianuarie 2007

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajustare tva si/sau notificare chirie crinarug crinarug Am sa va rog sa-mi spuneti parerea Dvs. in urmatoarea problema: In 2006 societatea A (neplatitoare de TVA - deci nu s-a dedus TVA) cumpara teren cu imobil de ... (vezi toată discuția)
Deductibilitatea tva ionut moldoveanu ionut moldoveanu Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema mai mult fiscala decat juridica. O societate platitoare de tva care are in gestiune mai multe ... (vezi toată discuția)
Notificare anulare taxare chirie nadea_mihailescu nadea_mihailescu In cazul anularii notificarii obtiunii de taxare a chiriei am inteles ca suntem obligati sa procedam la ajustarea TVA.Pe ce perioada se face aceasta ... (vezi toată discuția)