avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA ajustare TVA si/sau notificare chirie
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

ajustare TVA si/sau notificare chirie

Am sa va rog sa-mi spuneti parerea Dvs. in urmatoarea problema:
In 2006 societatea A (neplatitoare de TVA - deci nu s-a dedus TVA) cumpara teren cu imobil de la societatea B (valoare de intrare imobil 50.000 lei). In 2007 devine platitoare de TVA , inchiriaza spatiu in cladirea veche in regim de scutire de TVA . In 2008 - 2009 extinde-transforma-modernizeaza cladirea, se face receptia la 01.09.2009, valoare noua cladire 500.000 lei. O parte a cladirii este folosita ca sediu de catre societatea proprietara A, o parte se inchiriaza , cea mai mare parte fiind deocamdata neutilizata . In acest caz cum trebuie procedat:
1. NU se ajusteaza TVA dedus cu ocazia transformarii-modernizarii si se notifica inchirierea cu TVA ?
2. Se ajusteaza TVA dedus (si incepand cu ce data) si se poate inchiria in regim de scutire ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: crinarug , utilizator 08:50, 9 Octombrie 2009
este o speta destul de grea pentru ca in momentul in care societatea A a devenit platitoare de TVA, avea dreptul/obligatia sa ajusteze TVA in favoarea sa pentru bunurile de capital aflate in folosinta - pct 64, alin 4 din norme:

(4) În sensul art. 152 alin. (3), (7) şi (9) coroborat cu condiţiile prevăzute la art. 145 - 149 din Codul fiscal, persoana impozabilă are dreptul/obligaţia la ajustarea taxei deductibile aferente:
a) bunurilor aflate în stoc şi serviciilor neutilizate în momentul trecerii la regimul normal de taxare;
b) bunurilor de capital definite la art. 149 alin. (1) din Codul fiscal, aflate încă în folosinţă, în scopul desfăşurării activităţii economice în momentul trecerii la regimul normal de taxă, cu condiţia ca perioada de ajustare a deducerii, prevăzută la art. 149 alin. (2) din Codul fiscal, să nu fi expirat. Prevederile acestui alineat se completează cu prevederile de la pct. 46.

ori dvs nu ati facut ajustarea si ati inchiriat cladirea veche in regim de scutire. acum depinde cum vor interpreta inspectorii de la fisc. din punctul meu de vedere este corect cum ati procedat, nu ati dedus tva prin ajustare si nici nu ati colectat prin inchiriere.

cladirea fiind achizitionata inainte de data aderarii, dar suportand transformari si modernizari mai mari de 20% din valoarea totala a cladirii dupa data aderarii, ajustarea TVA dedus se va face pe o perioada de 20 de ani, incepand 1 ianuarie a anului in care cladirea a fost prima data utilizata, dupa modernizare (in cazul dvs. incepand cu 2009)

va sfatuiesc sa faceti o notificare catre finante si sa inchiriati in regim normal de taxare, pentru a nu fi nevoiti sa ajustati TVA aferent transformarii.

art. 161, alin 5 - În situaţia în care un bun imobil sau o parte a acestuia, construit, achiziţionat, transformat sau modernizat înainte de data aderării, este transformat sau modernizat după data aderării, iar valoarea fiecărei transformări sau modernizări efectuate după data aderării depăşeşte 20% din valoarea bunului imobil sau a părţii acestuia, exclusiv valoarea terenului, după transformare sau modernizare, persoana impozabilă, care a avut dreptul la deducerea integrală sau parţială a taxei aferente, nu optează pentru taxarea operaţiunilor prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. e) sau anulează opţiunea de taxare, la sau după data aderării, va ajusta taxa deductibilă aferentă, conform prevederilor art. 149.


sper ca m-am facut inteles, e un pic incalcita treaba!










Multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculez prorata florentyna florentyna in februarie 208 am vandut cladiri si terenuri din patrimoniu. in aceste cladiri si pe ac terenur imi desfasuram unul din obiectele mele de ... (vezi toată discuția)
Notificare anulare taxare chirie nadea_mihailescu nadea_mihailescu In cazul anularii notificarii obtiunii de taxare a chiriei am inteles ca suntem obligati sa procedam la ajustarea TVA.Pe ce perioada se face aceasta ... (vezi toată discuția)
Regim tva vanzare cladire cumparata 2009 liliciu liliciu Buna ziua, O firma platitoare de TVA , are urmatoarea situatie: -cumpara o cladire in 2009 (fosta cantina muncitoreasca)(fara TVA) -o imbunatateste ... (vezi toată discuția)