avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Regim TVA vanzare cladire cumparata 2009
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Regim TVA vanzare cladire cumparata 2009

Buna ziua,
O firma platitoare de TVA , are urmatoarea situatie:
-cumpara o cladire in 2009 (fosta cantina muncitoreasca)(fara TVA)
-o imbunatateste functional cu toate utilitatile(s-au inregistrat facturi cu TVA)
- in lunile februarie-iunie 2010 se construiesc 7 camere de hotel (facturi cu TVA)
cladirea devine P+1
-in luna octombrie 2010 se face raport de evaluare a cladirii si se inregistreaza in contabilitate valoarea noua
Acum in 2014 se intentioneaza vanzarea acestui imobil.
Ma puteti ajuta , sa inteleg , daca factura pentru vanzarea imobilului va fi valoarea plus TVA sau TVA numai la suma care a reprezentat imbunatatirile?
Sper ca m-am facut inteleasa pentru a primi un raspuns .
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: liliciu , utilizator 08:45, 4 Aprilie 2014
Buna ziua,

Din cate inteleg, imobilul nu mai indeplineste conditiile pentru a fi tratat ca un imobil nou, deci vanzarea lui se poate face in regim de scutire(art.141, alineatul 2, litera f din CF).

Avand in vedere insa faptul ca asupra acestui imobil s-au adus imbunatatiri pentru care a fost dedusa TVA, iar perioada de ajustare in cazul bunurilor de capital este de 20 de ani(art.149, alineatul 2, litera b) ,dacă valoarea fiecărei transformări sau modernizări este de cel puţin 20% din valoarea totală a bunului imobil astfel transformat sau modernizat, consider ca aveti obligatia ajustarii taxei in cazul in care vindeti in regim de scutire.

Exemple privind modul de ajustare regasiti in normele de aplicare ale art.149 din CF.

Numai bine
Ultima modificare: Miercuri, 26 Martie 2014
CONTABIUM, Contabil
Multumesc mult pentru raspuns.
O zi buna
Buna ziua,
Va rog, sa ma scuzati, dar , ca de fiecare data , o intrebare naste o intrebare sau mai multe...
Modernizarile cladirii au fost o parte facute de o firma de la care a existat factura cu TVA si o parte din surse proprii.
Daca ar fi sa fac o simulare a acestei situatii, TVA care se ajusteaza este numai de la factura facuta de firma respectiva , sau trebuie sa verific si TVA de la materialele care au fost folosite la partea din resurse proprii?
Daca as fi in situatia reala , sa intocmesc factura pentru aceasta cladire , acum , factura ar fi fara TVA ? Iar in decontul de TVA inregistrez ajustarea de TVA aferenta partii de modernizare ? pentru ca nu mi se pare corect sa facturez valoarea cladirii pe o factura cu 2 pozitii , una cu TVA si alta fara TVA.
Iar in decontul de TVA ajustarea sa fie trecuta la rd.16 regularizari taxa colectata.
Multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajustare tva vanzare cladire tampau gabriela tampau gabriela Va rog mult sa ma ajutati in urmatorul caz : SC vrea sa vanda o cladire a carei valoare initiala a fost de 41893,23RON.In 2004 reevaluare din investitii in ... (vezi toată discuția)
Ajustare tva si/sau notificare chirie crinarug crinarug Am sa va rog sa-mi spuneti parerea Dvs. in urmatoarea problema: In 2006 societatea A (neplatitoare de TVA - deci nu s-a dedus TVA) cumpara teren cu imobil de ... (vezi toată discuția)
Calculez prorata florentyna florentyna in februarie 208 am vandut cladiri si terenuri din patrimoniu. in aceste cladiri si pe ac terenur imi desfasuram unul din obiectele mele de ... (vezi toată discuția)