avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Ajustare TVA vanzare cladire
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Ajustare TVA vanzare cladire

Va rog mult sa ma ajutati in urmatorul caz :
SC vrea sa vanda o cladire a carei valoare initiala a fost de 41893,23RON.In 2004 reevaluare din investitii in suma de 48506,77RON ; in 2007 reevaluare din investitii 22600RON; in 2010 reevaluare din investitii 2000 RON ;in 2013 investitii de 372.943RON . In urma reevaluarii din 31.12.2013 valoarea ei a fost stabilita la 196.000 RON ( aceasta este valoarea actuala a cladirii in contabilitate , diferenta a fost trecuta pe cheltuiala nedeductibila ).
Cum voi face ajustarea de TVA la vanzarea cladirii si care va fi valoarea TVA de plata?(factura va fi emisa fara TVA fiind cladire veche )
Va multumesc mult !
Cel mai recent răspuns: ContSters256771 , utilizator 11:21, 25 Februarie 2015
Ati afirmat :in 2013 investitii de 372.943RON . In urma reevaluarii din 31.12.2013 valoarea ei a fost stabilita la 196.000 RON

Dvs. stiti mai bine dar mie imi vine greu sa cred ca s-au facut in 2013 investitii de 400000 lei iar la sfarsitul anului valoarea intregii cladiri este de 200000 lei.

Cred ca ar fi fost bine sa aveti in vedere:

ART. 11 Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal

(1) La stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe în înţelesul prezentului cod, autorităţile fiscale pot să nu ia în considerare o tranzacţie care nu are un scop economic sau pot reîncadra forma unei tranzacţii pentru a reflecta conţinutul economic al tranzacţiei. În cazul în care tranzacţiile sau o serie de tranzacţii sunt calificate ca fiind artificiale, ele nu vor fi considerate ca făcând parte din domeniul de aplicare al convenţiilor de evitare a dublei impuneri. Prin tranzacţii artificiale se înţelege tranzacţiile sau seriile de tranzacţii care nu au un conţinut economic şi care nu pot fi utilizate în mod normal în cadrul unor practici economice obişnuite, scopul esenţial al acestora fiind acela de a evita impozitarea ori de a obţine avantaje fiscale care altfel nu ar putea fi acordate

... dar aceasta este o alta discutie



Privind ajustarea ... in linii mari aveti perioada de ajustare de 20 ani. Presupun ca va intereseaza cel mai mult modernizarea din 2013 fiind cea mai valoroasa si cea mai recenta. In lege spune 20 de ani iar in norme precizeaza termenul de la care se considera prima utilizare a modernizarilor ca fiind data PV de receptie a lucrarilor.

ART. 149 Ajustarea taxei deductibile în cazul bunurilor de capital

(2) Taxa deductibilă aferentă bunurilor de capital, în condiţiile în care nu se aplică regulile privind livrarea către sine sau prestarea către sine, se ajustează, în situaţiile prevăzute la alin. (4) lit. a) - d):

a) pe o perioadă de 5 ani, pentru bunurile de capital achiziţionate sau fabricate, altele decât cele prevăzute la lit. b);

b) pe o perioadă de 20 de ani, pentru construcţia sau achiziţia unui bun imobil, precum şi pentru transformarea sau modernizarea unui bun imobil, dacă valoarea fiecărei transformări sau modernizări este de cel puţin 20% din valoarea totală a bunului imobil astfel transformat sau modernizat.

Norme metodologice:

ART. 149

(2) Taxa pe valoarea adăugată deductibilă aferentă transformării sau modernizării unui bun imobil ori a unei părţi a acestuia se ajustează de către persoana la dispoziţia căreia este pus bunul imobil sau o parte a acestuia în situaţia în care lucrările de transformare ori modernizare sunt efectuate de către această persoană, iar valoarea fiecărei transformări sau modernizări este de cel puţin 20% din valoarea totală după transformarea ori modernizarea bunului imobil sau a părţii de bun imobil. În situaţia în care valoarea fiecărei transformări sau modernizări nu depăşeşte 20% din valoarea totală după transformarea ori modernizarea bunului imobil sau a părţii de bun imobil, nu se efectuează ajustări privind taxa pe valoarea adăugată conform art. 149 sau 148 din Codul fiscal. În sensul prezentelor norme metodologice sunt luate în considerare operaţiunile de transformare sau modernizare care conduc la majorarea valorii bunului imobil. În scopul calculării acestei depăşiri se vor avea în vedere valorile reevaluate ale bunurilor respective, aşa cum sunt înregistrate în contabilitate, sau, în cazul în care bunurile aparţin unor persoane care nu sunt obligate să conducă evidenţă contabilă, se va avea în vedere valoarea bunului imobil înainte şi după transformare/modernizare stabilită prin raport de expertiză. Se consideră că bunurile sunt folosite pentru prima dată după transformare ori modernizare, pentru transformările sau modernizările bunurilor de capital prevăzute la art. 149 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, la data semnării de către beneficiar a procesului-verbal de recepţie definitivă a lucrărilor de transformare a construcţiei în cauză. Prin proces-verbal de recepţie definitivă se înţelege procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor. În cazul lucrărilor de transformare în regie proprie a unei construcţii, data primei utilizări a bunului după transformare este data documentului pe baza căruia este majorată valoarea activului corporal fix cu valoarea transformării respective.



Ultima modificare: Marți, 11 Noiembrie 2014
ContSters256771, utilizator
O cladire cumparata in 2010 cu tva 19%, ajustarea preliminat pe 20 ani, din care s-a realizat pe 4 ani, se vinde cladirea si stiu ca trebuie ajustata tva-ul ramas dar cum trebuie procedat. Factura fara tva si ajustarea in decont, sau facturez o parte cu tva? Se poate asa ca sa nu platesc mai mult tva ?
Daca indeplineste conditiile de a factura cu TVA 5% este posibil sa fie mai bine decat cu TVA 0%.

Ajustarea nu o faceti pe factura ci in decont.
Nu se indeplinesc conditiile pentru a factura cu 5% tva, atat cladirea cat si terenul aferent este mai mare.
In acest caz facturati cu 24% sau ajustati in decont.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajustare tva si/sau notificare chirie crinarug crinarug Am sa va rog sa-mi spuneti parerea Dvs. in urmatoarea problema: In 2006 societatea A (neplatitoare de TVA - deci nu s-a dedus TVA) cumpara teren cu imobil de ... (vezi toată discuția)
Despre tva la tranzactiile imobiliare intre persoane juridice ligrivatin ligrivatin Buna ziua tuturor In 2007 am cumparat pe firma (platitor de TVA) un imobil in vederea desfasurarii unei activitati de tip after school. Cumpararea a fost ... (vezi toată discuția)
Notificare anulare taxare chirie nadea_mihailescu nadea_mihailescu In cazul anularii notificarii obtiunii de taxare a chiriei am inteles ca suntem obligati sa procedam la ajustarea TVA.Pe ce perioada se face aceasta ... (vezi toată discuția)