Buna ziua tuturor
In 2007 am cumparat pe firma (platitor de TVA) un imobil in vederea desfasurarii unei activitati de tip after school. Cumpararea a fost facuta de la o persoana fizica (cat se poate de neplatitoare de TVA). Am cheltuit ceva bani cu amenajarea dar in 2007, la sfarsitul anului am finalizat lucrarile. Acum vreau sa vand acest imobil unui client persoana juridica (si el platitor de TVA). Stiu ca s-a modificat codul fiscal, am citit dar nu sunt lamurit.
Voi plati TVA la vanzarea acestui imobil?
Daca DA atunci trebuie "ajustat" pretul de vanzare (in sensul adaugarii TVA) la pretul imobilului?
Va multumesc
f) livrarea de catre orice persoana a unei constructii, a unei parti a acesteia si a terenului pe care este construita, precum si a oricarui alt teren. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea unei constructii noi, a unei parti a acesteia sau a unui teren construibil. In sensul prezentului articol, se definesc urmatoarele: 1. teren construibil reprezinta orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa constructii, conform legislatiei in vigoare;
2. constructie inseamna orice structura fixata in sau pe pamant;
3. livrarea unei constructii noi sau a unei parti din aceasta inseamna livrarea efectuata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari ori utilizari a constructiei sau a unei parti a acesteia, dupa caz, in urma transformarii;
4. o constructie noua cuprinde si orice constructie transformata astfel incat structura, natura ori destinatia sa au fost modificate sau, in absenta acestor modificari, daca costul transformarilor, exclusiv taxa, se ridica la minimum 50% din valoarea de piata a constructiei, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformarii;
Daca la cumparare s-ar fi dedus tva ar fi trebuit facuta ajustarea tva de la cumparare cf art 149, dar pt ca ati cumparat de la pers fizica si nu a fost tva la cumparare nu ajustati nimic.
Deci trebuie sa facturati fara tva, dar puteti opta pt taxare printr-o notificare la finante.
Va multumesc
Ieri, intr-o discutie cu cativa "avizati" mi s-a sugerat sa adaug TVA-ul la valoarea imobilului pentru a fi sigur ca nu ma urmareste fiscul. Ma intereseaza in primul rand sa fie o tranzactie legala si sa nu incarc pretul cu inca o taxa (si asa in domeniul imobiliar totul e blocat).
Poate fi interpretabil textul legii? Adica un organ de control zelos din fire sa-mi impute valoarea TVA-ului, evident cu penalitati de intarziere si alte accesorii pentru intocmirea facturii fara TVA? Ce ar trebui sa adaug pe factura (ex.: cf Art. xxx di legea yyy)?
Multumesc
E posibil
Daca va incadrati la art citat in postarea mea initiala, adica l-ati achizitionat (transferul dreptului de proprietate prin act notarial) sigur in 2007, atunci chiar sunteti obligat sa nu vindeti cu tva. Totodata trebuie sa fiti sigur ca nu s-a dedus tva la achizitia imobilului pt ca daca s-a dedus se ajusteaza tva-ul aferent achizitiei cf art 149 pe 20 ani.
Pt a vinde cu tva trebuie sa va exprimati optiunea printr-o notificare.
Pe factura mentionati scutit fara drept de deducere cf art 141 alin 2 lit f.
Nu veti avea nici un fel de probleme, daca atunci cind vine controlul sunteti ferm pe pozitie (asta in caz ca ei sustin contrariul) si contestati afirmatiile contrare acestul art din Codul fiscal.
Pentru a fi sigur ca afirmatiile "avizatilor" sunt corecte (inclusiv aceasta) trebuie sa cititi prevederile Codului fiscal sau sa va consultati cu contabilul dvoastra pentru ca raspunderea este in totalitate a dvoastra pt respectarea prevederilor legale.
Daca optati pentru vanzare cu TVA, trebuie sa depuneti notificare la AFP de care apartineti..
Daca vindeti fara TVA va trebui sa ajustati TVA aferenta amenajarii, doar in cazul in care aceasta depaseste 20% din valoarea imobilului..
ART. 149 CF
Ajustarea taxei deductibile în cazul bunurilor de capital
(2) b) pe o perioadă de 20 de ani, pentru construcţia sau achiziţia unui bun imobil, precum şi pentru transformarea sau modernizarea unui bun imobil, dacă valoarea fiecărei transformări sau modernizări este de cel puţin 20% din valoarea totală a bunului imobil astfel transformat sau modernizat.
Norme metodologice:
(2) Taxa pe valoarea adăugată deductibilă aferentă transformării sau modernizării unui bun imobil sau a unei părţi a acestuia se ajustează de către persoana la dispoziţia căreia este pus bunul imobil sau o parte a acestuia în situaţia în care lucrările de transformare ori modernizare sunt efectuate de către această persoană, iar valoarea fiecărei transformări sau modernizări este de cel puţin 20% din valoarea totală după transformare ori modernizare a bunului imobil sau a părţii de bun imobil. În sensul prezentelor norme sunt luate în considerare operaţiunile de transformare sau modernizare care conduc la majorarea valorii bunului imobil. În scopul calculării acestei depăşiri se vor avea în vedere valorile reevaluate ale bunurilor respective, aşa cum sunt înregistrate în contabilitate.