avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1992 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA teren intravilan construibil + cladire(locuinta)
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA teren intravilan construibil + cladire(locuinta)

Buna ziua!
Am un srl care a achizitionat un teren de 600 mp intravilan construibil in 2012. Vreau sa construiesc o locuinta in regie proprie si sa vand asociatului meu dupa finalizare. Care este situatia tva-ului in cazul asta? Pe societate deduc tva pana la receptia imobilului in mod normal (24%) iar la vanzare in 2013 pot sa-i vand cu cota de 5% doar daca are supraf. construibila de 240mp inclusiv terenul aferent. Diferenta de teren poarta tva de 24? Mai intervine ajustarea tva -ului dedus?
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 15:14, 4 Ianuarie 2013
pentru a putea aplica cota redusa de tva 5%, terenul pe care se construieste locuinta nu trebuie sa depaseasca suprafata de 250 m.p.
prin urmare, terenul de 600 m.p. va trebui dezmembrat in doua parcele, una de 250 si cealalata de 350, cu nr. cadastrale diferite.
terenul de 250 va fi vandut impreuna cu locuinta cu TVA 5%, iar cealalta bucata de 350 va fi vanduta cu tva 24%.

societatea are drept de deducere a tva aferenta facturilor aferente construirii imobilului si nu intervine ajustarea.

avand in vedere faptul ca asociatul cumparator este o persoana afiliata societatii, vanzarea se va face avandu-se in vedere pretul real al locuintei si tinand cont de faptul ca societatea comerciala are scop lucrativ (profit).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva achizitie locuinta Iulia Stroea Iulia Stroea Buna seara, Doresc sa achizitionez doua proprietati de la o persoana juridica, una de aproximativ 60 mp, iar cealalta de aprox 80 mp. Aceasta societate a ... (vezi toată discuția)
Plata tva la achizitia unei case - ma incadrez la 5% sau la 19%? blue_spirit blue_spirit Buna ziua, Sunt pe cale sa cumpar o casa (este jumatatea unui duplex). Acum la vanzarea finala au aparut discutii cu proprietarul legate de TVA. As vrea sa ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil din patrimoniul societatii cristinaj cristinaj Buna ziua, Societate platitoare de TVA doreste sa vanda un imobil din patrimoniu achizitionat in august 2015.(sub 120mp, pret vz 95000 EUR). la data ... (vezi toată discuția)