Buna ziua,
Societate platitoare de TVA doreste sa vanda un imobil din patrimoniu achizitionat in august 2015.(sub 120mp, pret vz 95000 EUR). la data achizitiei societatea a dedus TVA aferent achizitiei)
Daca vanzarea se face catre persoana fizica se poate factura cu 5%?
Daca se face catre o alta societate platitoare de TVA se beneficiaza de scutire?
fiind din 2015 se considera constructie noua? (nu s-au efectuat alte imbunatatiri de la data achizitiei)
Vanzarea de constructii vechi se face in regim de scutire de TVA, fara drept de deducere, indiferent daca vanzarea se face catre o persoana fizica sau o persoana inregistrata in scop de TVA.
In cazul in care constructia si terenul aferent, se va vinde in regim de scutire de TVA, daca s-a dedus TVA, la o eventuala transformare/modernizare a cladirii dupa data aderarii Romaniei la UE (01.01.2007) iar valoarea fiecarei transformari sau modernizari efectuate depaseste 20% din valoarea constructiei, exclusiv valoarea terenului, trebuie ajustata taxa pe valoarea adaugata, conform prevederilor de la art. 305 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal, a celor de la pct. 79 din Normele metodologice de aplicare.
Desigur, se poate opta si pentru facturarea cu TVA, conform prevederilor de la art. 292 alin. (3) din Codul fiscal, prin depunerea unei notificari la organul fiscal de care apartineti.
In acest caz, nu mai este necesara ajustarea TVA.
Daca vanzarea se face catre o persoana neinregistrata in scop de TVA (ex. persoana fizica) vanzarea se va face cu TVA 19%, in cazul in care s-a stabilit ca vanzarea se va face in regim de taxare al TVA.
Daca vanzarea se face catre o persoana impozabila inregistrata in scop de TVA din punct de vedere al TVA, veti aplica taxarea inversa conform prevederilor art. 331 alin.(2) lit g) din Codul fiscal.
Cumparatorul (beneficiarul) va calcula taxa pe valoarea adaugata si o va inregistra in decontul de TVA (300) atat ca TVA deductibila cat si colectata (4426=4427).
Pretul de vanzare trebuie sa reflecte pretul pietei, in momentul vanzarii.
Referitor la cota de 5%:
Conform art. 291 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal, cota de 5% se aplica pentru livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie. Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv suprafata utila este suprafata desfasurata, mai putin suprafata aferenta peretilor. Suprafata utila a locuintei este suma tuturor suprafetelor utile ale incaperilor. In cazul locuintelor duplex, rampa, mai putin palierele, nu se cuprinde in suprafata utila a locuintei.
Anexele gospodaresti sunt definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare ca fiind constructiile cu caracter definitiv sau provizoriu, menite sa adaposteasca activitati specifice, complementare functiunii de locuire, care, prin amplasarea in vecinatatea locuintei, alcatuiesc impreuna cu aceasta o unitate functionala distincta. In categoria anexelor gospodaresti, de regula in mediul rural, sunt cuprinse: bucatarii de vara, grajduri pentru animale mari, patule, magazii, depozite si altele asemenea. In mod similar, sunt asimilabile notiunii de anexe gospodaresti si garajele, serele, piscinele si altele asemenea.
Atentie! Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul vanzarii pot fi locuite ca atare si daca terenul pe care este construita locuinta nu depaseste suprafata de 250 m2, inclusiv amprenta la sol a locuintei, in cazul caselor de locuit individuale. In cazul imobilelor care au mai mult de doua locuinte, cota indiviza a terenului aferent fiecarei locuinte nu poate depasi suprafata de 250 m2, inclusiv amprenta la sol aferenta fiecarei locuinte.