avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... injurii prin telefon
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

injurii prin telefon

Buna seara, revin cu o noua problema daca o pot spune asa.
In urma cu vreo doua luni, cred, am inceput sa primesc telefoane in care mi se aduceau injurii. Primeam apeluri pe telefonul fix, care se afla intr-o zona in care reteaua nu permite vizualizarea numarului apelantului. Eram sunat cam o data la doua zile, dar nu am dat importanta foarte mare. Acum trei saptamani am primit un apel in care eram amentintat si cu moartea. Acest lucru a fost picatura care a umplut paharul, am sunat la 112...am fost redirectionat catre politia locala..care cam dupa o saptamana dupa ce am depus o plangere m-a contactat. Trebuie sa specific ca cunosc acea persoana dupa voce, este un tanar cu ceva probleme psihice, care nu suna din propie initiativa, este pus de un alt specimen uman( aici este o poveste mai lunga, motivul pentru care acel om inteligent se foloseste de tanarul cu probleme psihice este o actiune in judecata, dar pentru alte motive). Cand m-a contactat politia mi-au spus ca au gasit la romtelecom numarul de pe care am fost sunat, le dadusem data exacta a unui apel. Le-am spus si dansilor cine este persoana care a sunat si ieri persoana in cauza a fost chemata la sediul politiei locale, dar nu a recunoscut nimic, numarul de pe care a sunat a fost unul de mobil, deci a putut cu usurinta schimba o cartela sim. Cei de la politie mi-au spus ca nu se mai poate face nimic deoarece nu avem o dovada clara ca exact acea persoana este cea care m-a sunat. Acum va intreb pe dumneavoastra ce pot face ( pe cale legala :D) in acest caz. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Sonji , utilizator 14:24, 7 Iunie 2011
justinn a scris:

andymaurul a scris:

justinn a scris:

andymaurul a scris:

Din moment ce nu se poate demonstra o eventuala infractiune,si mai mult identificat autorul....




LE: Sa inteleg ca asta nu este o infractiune? Faptul ca mi s-au adresat injurii chiar si amenintari cu moartea nu reprezinta o infractiune?



Este infractiune,daca este dovedita,or nu este cazul.


Daca convorbirea ar fi fost inregistrata ar fi putut fi dovedita?



Cod Procedura Penala


Art. 912: Organele care efectueaza interceptarea si inregistrarea

(1) Procurorul procedeaza personal la interceptarile si inregistrarile prevazute in art. 911 sau poate dispune ca acestea sa fie efectuate de organul de cercetare penala. Persoanele care sunt chemate sa dea concurs tehnic la interceptari si inregistrari sunt obligate sa pastreze secretul operatiunii efectuate, incalcarea acestei obligatii fiind pedepsita potrivit Codului penal.

(2) In caz de urgenta, cand intarzierea obtinerii autorizarii prevazute in art. 911 alin. 1, 2 si 8 ar aduce grave prejudicii activitatii de urmarire penala, procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala poate dispune, cu titlu provizoriu, prin ordonanta motivata, inscrisa in registrul special prevazut in art. 228 alin. 1 1, interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor, pe o durata de cel mult 48 de ore.


Art. 916: Verificarea mijloacelor de proba

(1) Mijloacele de proba prevazute in prezenta sectiune pot fi supuse expertizei tehnice la cererea procurorului, a partilor sau din oficiu.

(2) Inregistrarile prevazute in prezenta sectiune, efectuate de parti sau de alte persoane, constituie mijloace de proba cand privesc propriile convorbiri sau comunicari pe care le-au purtat cu tertii. Orice alte inregistrari pot constitui mijloace de proba daca nu sunt interzise de lege.
Ultima modificare: Vineri, 3 Iunie 2011
andymaurul, utilizator
Confirm art . 91^6 Cod de procedura penala, inregistrarile facute de partea vatamata unor convorbiri proprii pot constitui mijloace de proba. Inregistrarile pot fi expertizate. Daca cunoasteti numele persoanei care v-a amenintat cu moartea, puteti depune o plangere penala pentru infractiunea de amenintare (art. 193 CP) pe numele respectivei persoane.
Adresarea de injurii nu este infractiune, dar daca v-a amenintat cu moartea si vi s-a creat o stare puternica de tulburare, de neliniste, impiedicandu-va sa va desfasurati activitatea zilnica in bune conditii din cauza fricii atunci avem infractiunea de amenintare, dar numai in aceasta situatie. Nu orice amenintare este infractiune, doar daca s-a cauzat acea temere considerabila.

Daca nu aveti cum sa demonstrati amenintarile, nu prea aveti ce face deoarece trebuie sa fiti consitent ca politia nu are puteri supranaturale sa poata dovedi o amenintare prin telefon. Daca aveti o inregistrare atunci acest lucru este spre avantajul dumneavoastra. Atentie, inregistrarea sa se afle pe suportul original, sa nu fie o copie.
Foarte aiurea cu suportul asta original. Adica, de ex. victima isi inregistreaza telefonic agresorul...acele inregistrari, victima le descarca intr-un computer iar telefonul se strica pana sa faca plangere, atunci nu mai sunt valabile??? Cate portite de scapare le permite legea infractorilor!!! Justitia din Romania ma dezgusta

In legatura cu amenintarea cu moartea sau de oricve alt fel, trebuia sa-ti creeze o stare de neliniste, tulburare, etc. Daca cel/cea amenintat e foarte indiferent la acele amenintari cu moartea sau de alt fel, si face plangere pt. amenintare doar de dragul de a'l pune la punct pe respectivul care ameninta, desi "victima" nu simte nicio tulburare sau neliniste?? Cel care a amenintat poate o facea doar sa intimideze sau pt. alte rezultate, nicidecum nu isi punea in rol amenintarile. Deci, trebuie sa se dovedeasca si faptul ca prin amenintare cel amenintat chiar are tulburari de liniste. In puscarie ar fi multi daca toti cei amenintati s-ar fi dus sa depuna plangere ..si intr-adeavar cel ce amininta ar fi condamnat, desi in Romania, la nivelul de cultura "extrem de ridicat" nu avem in vocabular decat fraze de genu' "Te omor boule daca nu taci" .."Taci sau te omor" "Daca nu stergi acel ceva, bla bla, te omor sau te calc in picioare" Multe fraze de-astea , care au fost doar niste exemple, ar insemna pt unii, amenintare, desi multi le trec cu vederea. Mmmm
Ultima modificare: Marți, 7 Iunie 2011
Sonji, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare audio ContSters101235 ContSters101235 Buna ziua. Stiu ca inregistrarile audio nu sunt admise ca probe in instanta. Intrebarea mea este: S-ar putea folosi aceste inregistrari in cursul anchetei ... (vezi toată discuția)
Prelevare și conservare probe video sorein sorein Am fost victima unui incident într-un magazin dotat cu camere de supraveghere. Dorind să acționez în judecată magazinul (agresiune), mă bazez pe ... (vezi toată discuția)
Probatoriu inregistrare audio cu telefon cyan cyan intuind ca una din persoanele implicate intr-un accident auto va depune o declaratie mincinoasa a fost inregistrata cu telefonul ,bineinteles fara acordul ei. ... (vezi toată discuția)